Пређи на садржај

Николић: Србија не прихвата пријем Косова у УН

Извор: Викиновости
Томислав Николић
Слика: Српска напредна странка.

25. септембар 2013.
Њујорк/ САД (Beta) - Председник Србије Томислав Николић рекао је у среду пред Генералном скупштином Уједињених нација да Србија није ни правно ни фактички признала независност Косова и да споразум са Приштином „никако не значи“ да Београд намерава да прихвати пријем Косова у УН и друге међународне организације .

Николић је такође рекао да се Србија сада „окреће будућности“ и да са свим суседима жели да гради добре односе и са њима сарађује ради „унапређења животног стандарда грађана у свим земљама региона“.

Према његовим речима, Србија се „са својим суседима може такмичити само у томе ко је достигао виши ниво у заштити људских права“. У свему осталом, додао је Николић, „треба да сарађујемо , помажемо се и подстичемо на боље резултате“.

Он је рекао да је Србија спремна да повећа обим свог учешћа у међународним мировним мисија и најавио да ће српски војници и полицајци ускоро бити ангажовани у Малију, а подсетио је да их има у мисијама у Обали Слоноваче, Либерији, ДР Конго, Хаитију и Либану, на Кипру, у региону Блиског истока, у Уганди и у водама Сомалије.

Говорећи о Хашком трибуналу, Николић је поновио старе замерке на рад тог суда и затражио да се „нађе правни пут који би омогућио да осуђеници српске националности буду послати на издржавање казне у Србију“, пре свега ради лакше ресоцијализације .

Николић је рекао да је Србија, закључивањем бриселског споразума са Приштином показала да, „колико је у њеној моћи, жели да заштити српску заједницу на Косову али и да свим житељима Покрајине обезбеди нормалан свакодневни живот“.

Председник Србије је нагласио да Београд ни „де јуре ни де факто“ није признао независност Косова и указао да је договор постигнут „само око јасно назначених питања као што су одржавање локалних избора и формирање Заједнице српских општина“.

Николић је рекао да ће Србија „у потпуности применити споразум“, али да он никако не значи „да Србија намерава да прихвати пријем Косова у УН и друге међународне организације, иницијативе и форуме у које могу да се учлане само суверене државе“.

Председник Србије је затражио да се мандат УНМИК-а на Косову не мења, да се број припадника те мисије УН не смањује, и да се „њене активности ојачају“.

Он је такође указао на неопходност да се Уједињене нације укључе у истрагу засновану на извештају Савета Европе о незаконитој трговини људским органима.

Извор[уреди]