Николић: Преговори на највишем нивоу

Извор: Викиновости


25. септембар 2012.
Њујорк/ САД (Beta) - Србија предлаже преговоре са Приштином на највишем политичком нивоу, како би сви грађани Косова живели боље, али никада неће признати независност Косова, изјавио је у уторак у Њујорку председник Србије Томислав Николић.

У Генералној дебати на 67. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, Николић је нагласио да Србија искрено жели да постане равноправна чланица Европске уније и стрпљиво гради однос поверења и мира у региону који је оптерећен тешком историјом.

Николић је рекао да су преговори Београда и Приштине и трајни мир између Срба и Албанаца саставни део европске будућности Србије.

„Република Србија и ја, као њен демократски изабрани председник, спремни смо да конструктивно учествујемо у преговарачком процесу зато што Србија без Косова и Метохије не може напред, а грађани Косова и Метохије не могу напред без Србије“, казао је Николић.

Договор се може постићи само на бази консензуса, без једностраних одлука и акција, казао је Николић, али и истакао да „Србија није спремна, не може и никада, ни под којим условима, неће да призна, ни експлицитно, ни имплицитно, једнострано проглашену независност своје јужне покрајине Косова и Метохије“.

Николић је оценио да је Србија као чланица УН жртва примене двоструких стандарда и да је њена борба против „једнострано проглашене независности Косова и Метохије истовремено и борба за очување принципа поштовања територијалног интегритета“.

Николић је у име Србије затражио истрагу навода садржаних у извештају известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартија.

Извор[уреди]