Пређи на садржај

Нереди у Британији се шире

Извор: Викиновости


9. август 2011.
Лондон-  (Beta-AFP) - Талас насиља и пљачки који је захватио Лондон, а који је најгори у Великој Британији у последњих 25 година, проширио се на још три велика града - Бирмингем у централном делу земље, Бристол на западу и Ливерпул на северозападу.

У Лондону, групе младих су дивљале трећу ноћ узастопце, палећи зграде, куће, возила и контејнере, пљачкајући продавнице и гадјајући снаге реда флашама и пиротехничким средствима. Нереда је било како у сиромашним предграђима, тако и у монденским централним четвртима као што је Нотинг Хил, а у зору је ситуација, чини се, почела да се смирује - или због акција полиције, или зато што су се изгредници разишли.

Како је полиција саопштила у уторак, 334 човека су ухапшена, а против 69 људи је подигнута оптужница. Међу ухапшенима је тројка за коју се сумња да је покушала убиство полицајца - он је завршио у болници након што га је у понедељак на северу Лондона покосио аутомобил.

Хитна помоћ је збринула 16 људи, а 15 је пребачено у болницу.

Полиција је током ноћи довукла појачања која се мере у стотинама људи, и одлучила да у неке од најтеже погођених четврти распореди оклопљена возила - што се ретко дешава - али и даље није успевала да обузда хаос у деловима Лондона, у Бирмингему, Бристолу и Ливерпулу.

Званичници снага безбедности су признали да нова жаришта насиља развлаче њихове ресурсе у великој мери.

Извор[уреди]