Необична Сунчева олуја

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Поларна светлост (аутор-Nordelch)

26. октобар 2011.
Вашингтон/ САД (Beta-AP) - Збуњујућа Сунчева олуја повукла је поларну светлост на Земљи необично далеко ка југу, изненадивши стручњаке за свемир и приредивши ретко задовољство знатижељницима у САД.

Појава је снимљена од Арканзаса до Кентакија и Џорџије, на крајњем југу САД. Камера агенције НАСА, која фотографише небо сваког минута, снимила је на југу, у Алабами, 20 минута живописне е црвене и зелене поларне светлости.

Фотограф из Арканзаса Брајан Емфингер, специјалиста за фотографисање олуја, рекао је да је појава била изузетно жива, најживописнија коју је икада видео. „Током 15 до 20 минута небо је сасвим 'полудело'“, рекао је Емфингер.

Званичници у Центру за прогнозу појава у свемиру, у Боулдеру, Колорадо, кажу да су изненађени. Тај центар прати олује на Сунцу које изазивају поларну светлост над половима Земље.

Међутим, кажу у Центру, Сунчева олуја је била необична јер је стигла до Земље осам сати брже него што се очекивало.

Поларна светлост настаје када намагнетисане честице испаљене олујом са Сунца, уђу у магнетно поље Земље. Тако наелектрисан гас почиње да светли црвено и зелено високо у атмосфери, слично неонској цеви, што се види са површине Земље. Снимак NASA:овде

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg