Нађени преживели са брода у Медитерану

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. мај 2011.
Женева-  (Beta-AP) - Три човека, која су преживела ужасавајућу одисеју на Средоземном мору, пловећи избегличким бродом чијих је 63 путника умрло од глади и жеђи, пронађена су у Тунису, саопштила је у петак Агенција Уједињених нација за избеглице.

Портпаролка високог комесара Уједињених нација за избеглице Мелиса Флеминг рекла је новинарима у Женеви да се ради о тројици Етиопљана, и да су пронађени у избегличком кампу Шуша у Тунису.

Према њеним речима, искази које су ти људи дали хуманитарним радницима потврђују писање лондонског Гардијана да је злосрећни брод са мигрантима из подсахарске Африке, који је бежао из Либије у Италију, наилазио на војне јединице које су одбијале да помогну путницима.

Флемингова је такође рекла да је неидентификовани војни хеликоптер бацио нешто пакета са храном и водом на палубу избегличког брода, и да је потом отишао. На броду су, како је Флемингова рекла, била 72 путника, од којих је 63 умрло - укључујући све жене и децу.

Према оцени Уједињених нација, 1.200 људи је нестало покушавајући да побегне из Либије, која је захваћена борбама владиних снага и побуњеника.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg