Наставак суђења Караџићу и Станишићу

Извор: Викиновости


16. октобар 2011.
Хаг-  (Beta) - Суђење бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, оптуженом за геноцид над несрбима у БиХ, биће идуће недеље настављено пред Хашким трибуналом.

После једнонедељне паузе у процесу, тужиоци ће у уторак, 18. октобра, пред судије извести следећег сведока о наводима оптужнице да су снаге под Караџићевом контролом прогониле Муслимане и Хрвате широм БиХ у намери да их трајно уклоне са територија планиране уједињене српске државе.

Бивши начелник Службе државне безбедности (СДБ) Србије Јовица Станишић у уторак ће у Хагу наставити своју одбрану од оптужби за злочине над Хрватима и Муслиманима током сукоба у Хрватској и БиХ, 1991-95.

Претресно веће саслушаће новог сведока Станишићеве одбране. Искази већине сведока, бивших припадника СДБ Србије, до сада су били затворени за јавност, на захтев власти у Београду. Заједно са Станишићем, пред Трибуналом се по истој оптужници суди и његовом бившем помоћнику Франку Симатовићу-Френкију.

Целе следеће седмице, у Хагу ће се одвијати и процес бившим високим званичницима полиције РС Мићу Станишићу и Стојану Жупљанину, оптуженим за прогон Муслимана и Хрвата у БиХ, 1992. године. У току је одбрана другооптуженог Жупљанина.

Извор[уреди]