Насиље на геј паради у Сплиту

Извор: Викиновости


12. јун 2011.
Сплит-  (Beta) - Више учесника Параде поноса, али и неколико сниматеља и новинара, повређено је у суботу у насиљу на геј-паради у Сплиту, због чега је манифестација прекинута.

Око 200 учесника Поворке коју су обезбеђивале јаке снаге полиције на риви су дочекани камењем, боцама, петардама, а на колону је бачен и сузавац. Чули су се узвици „Убиј педера“, звиждуци и гласно негодовање. Према информацијама локалних медија, полиција је привела више десетина насилника, а ситуација у граду се полако смирила. Уочи Параде превентивно је приведено око 50 особа. Сниматељ РТЛ погођен је каменом у главу. Неки од активиста геј удружења који су организовали скуп, први такве врсте у Сплиту, рекли су новинарима да полиција није добро обавила посао јер није заштитила учеснике поворке од хулигана.

Учесници геј-параде кренули су у поворци око 14.30 градским улицама према Риви где је требало да буде одржан програм. У колони је било око 200 учесника, међу којима и око 30 гостију из Београда, Љубљане и неких других градова.

На челу колоне истакнута је вишеметарска заставу дугиних боја као и велики плакати с портретима сплитског градоначелника Жељка Керума, контроверзног певача Марка Перковића Томсона и Северине.

Извор[уреди]