Напад на Мисрату

Извор: Викиновости8. јун 2011.
Либија -  (VOA) - Владине снаге у Либији извеле су данас жесток напад на град Мисрату, који контролишу побуњеници. Према наводима очевидаца, велики број ракета погодио је тај лучки град док Гадафијеве снаге напредују са југа, истока и запада. Побуњенички извори наводе да је у нападу погинуло најмање 10 особа, док је више од 25 повређено. НАТО је претходно потврдио одлучност у погледу војне кампање против снага лојалних Моамеру Гадафију и најавио да се припрема за Либију без актуелног лидера. Ратни авиони Алијансе извели су током ноћи нове нападе на либијску престоницу, Триполи.

Нове експлозије потресле су Триполи у раним јутарњим сатима, док НАТО интензивира ваздушне нападе на престолницу. Још није познато који циљеви су погођени. Генерални секретар Алијансе Андерс Фог Расмусен је, после данашњег министарског састанка у Бриселу, казао новинарима да су савезници сагласни да је време да се припреме за будућност Либије без Моамера Гадафија.

„Сагласни смо да је дошло време да се направе планови за дан после сукоба. Гадафи је прошлост и више се не поставља питање да ли ће отићи, већ када. Можда ће за то бити потребне недеље, а можда ће се догодити сутра. Када међутим оде, међународна заједница мора да буде спремна“.

Расмусен је додао да је НАТО припремио терен за Либију након Гадафија, али је нагласио да Северноатлантски савез неће имати дугорочну улогу у надгледању ситуације у земљи.

„Сматрамо да НАТО неће имати водећу улогу у Либији после окончања кризе. Спремни смо међутим да сарађујемо са другим међународним и регионалним организацијама да би осигурали неометану транзицију“.

Генерални секретар је такође рекао да верује да ће Уједињене нације најбоље предводити транзицију у земљи након окончања конфликта. Либијска државна телевизија у међувремену је емитовала аудио обраћање либијског лидера, који је поручио да се никада неће предати и да ће остати у земљи до краја. Касније се појавио на телевизији са, како је навео портпарол владе Муса Ибрахим, племенским лидерима. Ибрахим је оптужио званичнике НАТО-а да спроводе личну освету.

„Сви знате да је реч о освети против једног човека, Моамера Гадафија. Ради се о намери да се управља Либијом и да се отме њено богаство, нафта. Сви ви то знате и сматрамо да нема потребе да вас убеђујемо. Говорити о заштити цивила је глупост“.

Званичници либијске владе повели су данас новинаре у обилазак оштећених зграда за које тврде да су погођене у нападима НАТО-а. Адвокати Гадафијеве ћерке у међувремену су у Бриселу поднели тужбу против Алијансе за ратне злочине, у којој Ајша ал Гадафи оптужује НАТО да је у априлу бомбардовао цивилне циљеве у Триполију.

Извор[уреди]