Нападнута девојчица, борац за школовање женске деце

Извор: Викиновости


9. октобар 2012.
Мингора/ Пакистан (Beta-AP) - Талибански нападач пришао је у уторак школском аутобусу у пакистанком граду Мингора и ранио из ватреног оружја 14-огодишњу активисткињу познату по залагању за школовање девојчица и говору о талибанским злочинима, саопштили су званичници.

Мета напада била је 14-огодишња Малала Јусуфзаи, која је широко поштована због рада на промоцији школовања женске деце - чему се остро противе талибани. Прошле године била је номинована за Међународну дечију награду за мир.

Талибани су преузели одговорност за напад, уз образложење да је Малалин рад „бестидан“.

„То је ново поглавље у бестидности и ми то поглавље морамо да завршимо“, рекао је представник талибана Ахсанула Ахсан преко телефона, „Ми смо извршили овај напад“.

У тренутку када се аутобус спремао да напусти школу, пришао му је мушкарац са брадом и питао која девојчица је Малала, рекао је шеф градске полиције Расул Шах. Друга девојчица показала је на Малалу али је активисткиња порекла да је то она и нападач их је устрелио обе, рекао је Шах.

Малала је устрељена два пута - у главу и у врат - али јој ране нису опасне по живот, рекао је Тарик Мохамад, лекар главне болнице у Мингори. Стање друге девојчице је стабилно, рекао је он.

Извор[уреди]