Пређи на садржај

Пакистан: Окончан напад на школу, убијени сви талибани

Извор: Викиновости
Протест против талибана 1998.
Слика: RAWA.

16. децембар 2014.
Пешавар/ Пакистан (Beta-AFP) - Напад талибана на војну школу у Пешавару је окончан и сви нападачи су мртви, изјавили су у уторак после подне представници тамошње полиције.

У нападу који је трајао скоро седам сати, убијено је 130 особа, углавном студената, старих између 10 и 20 година, последњи су подаци власти. Већина деце је убијена метком у главу, рекао је раније министар информисања тог региона Муштак Гани, који је додао да је међу рањенима њих 25 у веома тешком стању.

Сукоби војске и талибана су трајали скоро седам сати у школи где је на почетку напада било готово 500 студената. Тројица од шест нападача су убијена, један од нападача је активирао бомбу коју је носио, изјавио је раније Первез Хатак, шеф локалне власти.

Одговорност за напад је преузео покрет талибана Пакистана, главна побуњеничка група исламиста у Пакистану која је блиска Ал-Каиди. Реч је о освети због убијања талибана.

„Послали смо шест људи у тај напад, међу њима су снајперисти и самоубице“, рекао је агенцији Франс прес представник талибана.

Према више извора, талибани су преобучени у војнике упали у уторак ујутро у школу и почели насумице да пуцају. Одмах по упаду талибана, дошле су додатне војне снаге које су узвратиле на њихов напад.

Извор[уреди]