Пређи на садржај

Напади на амбасаде у Либији

Извор: Викиновости


2. мај 2011.
Триполи/ Либија (VOA) - Из очигледне освете за ракетни напад НАТО-а у којем је наводно погинуо најмлађи син либијског вође Моамера Гадафија и троје његових унука, у либијској престоници Триполију су нападнуте италијанска и британска амбасада.

Британски министар иностраних послова Вилијам Хејг, данас је осудио те нападе и саопштио да његова влада протерује либијског амбасадора из Британије. Он је нагласио да се нападима на дипломатске мисије крши Бечка конвенција. Италија је потврдила да је њена амбасада међу оним које су оштећене у нападима вандала у Триполију и оптужила Гадафијеву владу да не штити стране мисије.

Већина западних амбасада је евакуисала особље из својих амбасада пре неколико недеља. Портпарол Либијске владе Муса Ибрахим је синоћ саопштио да су 29-огодишњи Саиф ал-Араб Гадафи и три унука либијског вође погинули у – како је дословно рекао – директном покушају убиства Моамера Гадафија. Ибрахим је саопштио да је Гадафи са супругом у тренутку напада био у синовљевој кући, али да није рањен, додавши да је неколико присутних особа ипак рањено.

Новинари су доведени на поприште напада, где су видели велико разарање. Британски премијер Дејвид Камерон, није потврдио жртве напада, али је изјавио да је политика избора циљева коју спроводи НАТО у складу са мандатом Уједињених нација којим је обухваћено спречавање цивилних жртава. Камерон је објаснио да то значи гађање командних и контролних тачака и војне технике.

Руско Министарство иностраних послова је осудило ваздушни удар, додајући да Москва има сумње „у погледу изјава чланова коалиције да циљ напада у Либији није физичка елиминација Гадафија и његове породице“.

Нешто раније, председник Одбора за иностране послове руског парламента, Константин Косачев, рекао је да напад показује да коалиција не штити цивиле, што је предвиђено мандатом УН-а. Либијски вођа је изгубио своју усвојеницу 1986, у америчком ваздушном нападу на његов резиденцијални комплекс Баб ал-Азизија. Тим нападом је узвраћено на подметање бомбе у немачку дискотеку у чијој експлозији су погинула два америчка војника. Вашингтон је тада окривио Либију за експлозију.

У међувремену, либијске трупе настављају нападе на побуњеничке циљеве. Очевици и портпарол опозиције у Мисрати кажу да су Гадафијеве снаге и данас гранатирале околину луке у опкољеном граду. Ватра је отворена у време када су са малтешког хуманитарног брода истоваривани храна и медицински материјал. Брод је хитно испловио на отворено море. Истовремено, стижу и вести о жестоким борбама дуж границе са Тунисом.

НАТО је јуче одбацио Гадафијеву понуду за преговоре о прекиду сукоба у Либији, с образложењем да није вредна разматрања. Либија је саопштила да су коалиционе ваздушне снаге рано јуче бомбардовале циљеве поред националних канцеларија за емитовање програма, док је Гадафи унутра држао говор нацији.

Извор[уреди]