Пређи на садржај

Награде 15. Јоакимфеста

Извор: Викиновости

16. октобар 2020.

Крагујевац / Србија Међународни жири 15. Јоакимфеста доделио Гран-при за најбољу представу у целини и Специјалну награду града Крагујевца.

Датотека:Награде 15. Јоакимфеста.jpg

Награда Гран-При за најбољу представу у целини додељује се представи „Зашто је полудео гоподин Р?“ у режији Боба Јелчића, Југословенско драмско позориште, Београд, Србија. Представа је целовито, полифонично, вишеслојно, емотивно и духовито колективно сценско решење. Није једноставно реинтерпретирати филм и претворити други медиј у потпуно интегрисану и самосвојну представу која се тек ослања на специфичну енергију истоименог филма.Отуда је ансамбл постигао синхронизовану, перфектно ритмичну колективну игру. Постигли су карактерну индивидуалност која савршено функционише у заједничком ритму и катарзичној сценској интеракцији. Сваки аспект у представи чини беспрекорно решење за продужено стање духа главног лика наспрам партнерских карактера: монолошка отуђеност, логореја и речитатив; наспрам изгубљености, недоречености, недовршене конструкције и непредвидиве статике, који пуцају у изненадни ескапизам данце - музике, да би експлодирали у фамилијарном убиству. Проблем политичности и несхвачене хуманости у овој представи преточен је у апсурд и трагикомедију која нас емотивно потреса, што се рефлектује кроз умеће главног глумца и неочекиван избор његових глумачких поступака.

Специјална награда града Крагујевца доделује се (равноправно) Бојани Милановић и Соњи Исаиловић за улоге Џенис Џоплин у представи „Ко је убио Џенис Џоплин?“, Српског народног позоришта, Нови Сад, Србија, редитељке Соње Петровић.

Бојана и Соња оствариле су беспрекорна глумачка остварења и убедиле нас срдачном енергијом, присном игром и експлозивним певањем. Оне су у потпуности, изузетно пластично, оживеле насловни лик који страда по познатој матрици „живи брзо умри млад“.

Све одлуке су донете једногласно.

Андреј Мажери, позоришни редитељ (Румунија), Никола Милојевић, глумац (Србија), Иванка Апостолова Баскар, визуални драматург (Северна Македонија), председница жирија.

12.10.2020. Крагујевац

Извор[уреди]