Пређи на садржај

НВО: Не треба нам споменик војводи Книћанина у Панчеву

Извор: Викиновости
Фонтана у Панчеву
Слика: Branislav Jovanović.

2. децембар 2015.
Војводина/ Србија (Beta) - Пет удружења грађана из Панчева позвало је вечерас јавност да подржи њихову иницијативу да се из центра града не уклања скулптура „Удовице“ и да се на то место не поставља споменик војводи Стевану Петровићу Книћанина.

У тексту апела наводи се да не постоји ниједан разлог за то, сем ако нису у питању финансијски интереси одређених група и лобија или остваривање дневно-политичких и идеолошких интереса владајуће Српске напредне странке, оличени у "некритичком посрбљавању Војводине".

„Већ сама идеја о постављању још једног споменика униформисана лицу, и то, данашњим речником речено, команданту паравојних формација, испред зграде Градске управе, даље милитаризује и патријархализује јавни дискурс и не доприноси толико потребној афирмацији вредности културе мира и ненасиља у нашем постконфликтном друштву, које је суочено са тешким последицама ратова“, наводи се у апелу.

Оцењује се да споменик Стевану Петровићу Книћанина не би осликавао вредности мултикултуралности и вишевековног суживота припадника различитих етничких и верских заједница, на које су грађани Панчева толико поносни.

„Надамо се да ће споменици који ће убудуће бити откривани у нашем граду, и то не на месту постојећих споменика, симболизовати љубав, мир и доброту, а не насиље, рат и страх“, пише у апелу.

Оцењује се да је „социјално неодговорно“ да се на ову замисао из градског буџета потроши неколико милиона динара и додаје да је боље да се та средства усмере у побољшање услова рада у школама, вртићима, домовима здравља и јавним кухињм.

Наводи се да расписивање и спровођење конкурса за избор идејног решења споменика Стевану Петровићу Книћанина прати низ нерегуларних појава и догађаја и грубог кршења процедуре.

Апел су потписали Грађанска акција, Женска мировна група, Електрика, „Refraction Team“, „In medias res“.

Извор[уреди]