Пређи на садржај

НАТО оптужен за нападе на цивиле

Извор: Викиновости


4. август 2011.
Злитан/ Либија (VOA) - Либијска влада оптужује снаге НАТО-а за бомбардовање цивилних циљева у Злитану, на западу земље, где побуњеници покушавају да преузму контролу од владиних снага. Оптужбе је данас пренела пренела државна телевизија, дан пошто је власт демантовала тврдње побуњеника да је опозиција преузела контролу над Злитаном.

Француска новинска агенција јавља да су либијски званичници данас провели новинаре кроз тај град, истовремено оптужујући НАТО за напад на један стамбени објекат, у којем су погинула три члана једне породице, од којих су двоје деца.

У међувремену, син либијског лидера Моамера Гадафија тврди да је лажно изјавио да је склопио савез са исламистичким лидером како би направио раздор унутар опозиције. Дневни лист Њујорк тајмс је пренео изјаву Саифа ал Ислами Гадафија да је разговарао са Алијем Салабијем. Како лист наводи, Али Салаби је потврдио да је разговарао са Гадафијевим сином, али је одбацио тврдње да је склопљен савез, додајући да се његова организација и даље залаже за демократију у Либији без породице Гадафи.

Такође данас, танкер либијске војске упловио је у Бенгази, који контролишу побуњеници. Припадници побуњеника тврде да је брод освојен од владиних снага. Званичници НАТО-а су саопштили да су прегледали брод и дозволили његов улазак у луку, која је под контролом побуњеника. Војна алијанса је иначе у Либији на основу мандата Уједињених нација да заштити цивиле и цивилна подручја од напада снага Моамера Гадафија.

Извор[уреди]