Пређи на садржај

НАТО бомбардује либијске војне циљеве

Извор: Викиновости17. јул 2011.
Либија -  (VOA) - НАТО бомбардује циљеве у близини Триполија, дан после напада на снаге Моамера Гадафија у близини нафтног центра Бреге на истоку земље. Најновији ваздушни напади НАТО-а су јутрос пре сванућа уздрмали источна предграђа Триполија. Још није познато шта је погођено и да ли је било жртава.

Триполи је база Гадафијеве моћи током петомесечне борбе са побуњеницима који желе да прекину његову 42-огодишњу аутократску владавину. Либијски побуњеници који контролишу већи део истока Либије и делове на западу земље, настоје да се приближе Триполију са обе стране, уз помоћ ваздушних напада НАТО-а на Гадафијеве снаге.

НАТО је саопштио да је јуче погодио низ војних циљева, укључујући складиште, три радара и лансер ракета земља-ваздух. Наводи се да су авиони Алијансе такође погодили оклопна возила Гадафијевих снага и ракетне лансере у близини Бреге. Либијски побуњеници покушавају протеклих дана да освоје стратешки важну нафтну луку, али су боље наоружане Гадафијеве снаге успориле напредовање побуњеника, користећи мине и артиљерију.

У борбама је погинуло најмање 10 побуњеника. Гадафи је протеклих дана одржао серију говора, заричући се да неће предати власт што траже побуњеници и западне силе. Побуњеници су у петак добили дипломатски подстрек, када су представници 30 држава на састанку у Истанбулу прогласили побуњенички Национални прелазни савет за легитимну либијску власт.

Извор[уреди]