Пређи на садржај

Мјанмар ослободио 651 политичког затвореника

Извор: Викиновости


13. јануар 2012.
Јангон/ Мјанмар (Beta-AP) - Мјанмар је у петак ослободио неке од најпознатијих политичких затвореника, чиме је показао добру вољу да испуни услове за укидање економских санкција САД и њених савезника.

Ослобађања су спроведена у оквиру председниковог помиловања 651 политичког затвореника за које су државни радио и телевизија јавили да ће учествовати у „грађењу нације“.

Међу ослобођеним затовреницима су истакнути политички активисти, вође насилно сузбијених продемократских протеста, бивши премијер Мјанмара, вође националних мањина, новинари и рођаци бившег диктатора Не Вина.

Ова акција владе представља најновији корак ка променама које запад тражи од Мјанмара. Међу осталима били су недавно покретање разговора са опозиционом вођом Аунг Сан Су Ћи као и потписивање споразума о прекиду ватре у дугачкој кампањи против каренских побуњеника.

Међународна организација за људска права Хјуман рајтс воч оценила је ослобађање политичких затвореника као „клучни помак“, али је упозорила да се непознати број политичких осуђеника и даље налази у затворима.

До данас се веровало да та земља има 1.500 политичких затвореника и биће потребно неколико дана да се утврди број оних који су у петак пуштени. Странка Су Ћи саопштила је да очекује ослобађање 600 дисидената.

Извор[уреди]