Пређи на садржај

Муфтија Јусуфспахић у посети Крагујевцу

Извор: Викиновости

1. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Муфтија београдски Мухамед Јусуфспахић са сарадницима посетио је данас Крагујевац где је са градоначелником Верољубом Стевановићем разговарао о могућностима за решавање проблема које имају припадници исламске вероисповести. То се пре свега односи на молитвени простор у Крагујевцу, који ће како је рекао муфтија Јусуфспахић, бити решен куповином куће, јер без свог официјелног простора припадници исламске вероисповести могу да буду жртве неспоразума али и разних других утицаја са стране.

Ми желимо сарадњу, да се представимо и на пољу културе и на тај начин олакшамо међуљудске односе. Желимо да се наша деца заједно са родитељима, рекао је муфтија Јусуфспахић, која припадају исламској заједници охрабре да користе своје грађанско право да имају исламску веронауку у школама. Желимо да позовемо све Муслимане који живе у Крагујевцу и Шумадији да знају да имају потпуно право да своје дете упишу на час веронауке. Најважније је да сви они ослободе унутрашње блокаде, а у том охрабривању, како је рекао ректор Богословије Др Зоран Крстић помоћи ће и наши вероучитељи. Исламска веронаука је драгоцена јер она негује здраво религиозно биће.

Проблеми о којима смо данас разговарали су решиви и то је нешто што град може и треба да уради. Настава веронауке загарантована је законом и то ће у сарадњи са школском управом бити решено - истакао је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић.

Данас је било речи и о муслиманском гробљу што је већ донекле и решено, јер само преостаје да се испоштује процедура. Најважније је да су припадници исламске заједнице, а реч о стотинак породица у Крагујевцу, део ове друштвене заједнице и на моје задовољство, каже Стевановић, муфтија Јусуфспахић је констатовао да је Крагујевац у том смислу најмирнији град и да никада није било тензија и мржње. Ми ћемо наставити да негујемо добре односе јер су њихови проблеми и наши проблеми у исто време.

Муфтија је, такође, изразио и жељу за остваривањем културне сарадње, која би започела организовањем изложба исламске уметности.

Све то садржи, рекао је Саша Миленић председник Скупштине града на пријему који је организован за муфтију Јусуфспахића, стратегија о изградњи цивилног друштва и филантропије, а то исто важи и за муслиманску верску заједницу. У урбаној и на капиталу заснованој пословности само је тема смрти забрањена и једино место где на то имате право је завичај. Чињеница да припадници исламске заједнице желе гробље у Крагујевцу доказ је, каже Миленић, да у овом граду препознају свој завичај. Што се тиче веронауке, Миленић је подсетио да је Гимназија пре I светског рата имала три вероучитеља - католичког, православног и исламског тако да нема разлога да и данас то право не буде остварено.

Пријему, који је организован у Свечаном салону зграде Града, присуствовали су Радојко Дамјановић начелник Школске управе, као и чланови Градског већа Нада Милићевић, Драгослав Милошевић и мр Владо Вучковић.

Извор[уреди]