Мркић: На Косову и даље пламте тензије

Извор: Викиновости

29. август 2013.
Њујорк/ САД (Beta-AP) - Министар спољних послова Србије Иван Мркић изјавио је у четвртак у Њујорку да је прошло 14 година од како је Савет безбедности УН донео одлуку о успостављању мисије УН на Косову, али да неки од главних циљева међународне заједнице нису постигнути.

Мркић је у говору пред Саветом безбедности, на седници поводом редовног извештаја генералног секретара УН Бан Ки Муна о Косову, подсетио да задатак мисије УНМИК није да промовише независност Косова, већ безбедност, стабилност и поштовање људских права.

„Тензије на Косову и даље пламте и, упркос нашим напорима, нисмо успели да их умањимо, што показују и безбедносни подаци представљени у овом извештају“, рекао је Мркић.

Он је указао да, према подацима Виског комесаријата УН за избеглице (УНХЦР), у Србији и даље живи 210.148 интерно расељених лица са Косова, од којих је 70 одсто Срба, 17 одсто Рома, а остатак чине Горанци, Бошњаци, Црногорци и други.

Мркић је навео и податак из извештаја УН, према којем се 2012. године на Косово вратило свега 302 расељених Срба, што је мање него 2011. када се вратило 464 људи.

Оценивши да се наставља и пракса некажњавања починилаца злочина против Срба на Косову, Мркић је као надрастичније примере навео нерасветљавање убиство 14 жетелаца у Старом Грацком 1999. године и убиство српске деце у Гораждевцу, 2003. године.

Говорећи о споразум Београда и Приштине из Брисела, министар је рекао да је то тек почетак, а не завршетак нормализације односа. Он је, међутим, упозорио да постоје бројни примери да приштинске власти покушавају да поткопају постигнуте договоре и да издејствују завршетак присуства међународне заједнице на Косову.

Извор[уреди]