Монти саопштио нови састав владе

Извор: Викиновости


16. новембар 2011.
Рим-  (Beta-AFP) - Мандатар за састав нове италијанске владе Марио Монти и званично је у среду постао нови премијер, а он ће уједно обављати и функцију министра економије, саопштено је у Риму.

За министра економског развоја Монти је именовао генералног директора друге по величини италијанске банке Интеза Санпаоло Корада Пасера за министра за економски развој, инфраструктуру и саобраћај.

Марио Монти је, представљајући нови састав владе председнику Ђорђу Наполитану, објаснио да су те три области обједињене како би „у већој мери дошле до изражаја усклађене иницијативе које доприносе економском расту“.

Бивши 68-годишњи европски комесар наследио је премијерску функцију од Силвија Берлусконија који оставку поднео у суботу, у тренутку када Италији прети економски колапс због јавног дуга.

Остала министарска места углавном су подељена провереним технократама: нови шеф дипломатије је бивши амбасадор Ђулио Терци ди Сант'Агата, Министарство одбране је поверено адмиралу Ђампаолу ди Паолу, док ће министарка унутрашњих послова бити Ана Марија Канћелијери.

У новој влади Марија Монтија на челу три министарства биће жене: Министарства правде, Министарства унутрашњих послова и Министарства рада и социјалних питања.

Извор[уреди]