Модернизација затворских објеката

Извор: Викиновости

24. октобар 2013.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Делегација Развојне банке Савета Европе коју предводи вицегувернер Миколај Добгељевич, заједно са представницима Управе за извршење казнених санкција министарства правде, представила је данас у Крагујевцу пројекат “Модернизација затворских објеката“. Циљ пројекта је обезбеђивање бољих услова за лица лишена слободе у складу са међународним стандардима, промовисање алтернативних санкција као и смањење стопе повратника.

Казне затвора у Србији се служе у 29 установа за извшење кривичних санкција. Већина је пренасељена и застарела, јер је реч о објектима изграђеним пре више од 70 година, који су намењени не само мањем броју него и другачијој структури осуђених и притворених лица. Први пројекат у вредности од 18 милиона евра, Развојна банка Савета Европе одобрила је у јануару 2012. године за делимично финансирање изградње и опремање затвора у Панчеву, као и новог затвора затвореног типа за казне дуже од пет година у Крагујевцу за смештај 400 лица, чиме би се проширио капацитет постојећег Окружног затвора. Нова установа налазиће се на ободу града, на земљишту у државној својини које је сада део економије постојећег Окружног затвора. Поред главног затворског објекта, од три етаже на површини од 10 800 квадратних метара, имаће паркинг простор, административне и објекте за обуку, чекаоницу за посетиоце и главне сервисне објекте. Рок за завршетак радова је 2016. година, тако да су представници Развојне банке пре свега били заинтересовани за рокове у администрацији.

Град је обезбедио локацију и припремиће неопходну планску документацију, План детаљне регулације и све остале елементе, пошто главни пројекат треба да буде завршен до априла следеће године, када ћемо издати грађевинску дозволу, казао је Небојша Здаравковић заменик градоначелника. Поред тога, ми смо као град преко Градске стамбене агенције конкурисали и за изградњу 400 социјалних станова и очекујемо њихову подршку.

Министарство инфраструктуре требало би да потпише кровни споразум зато што смо као град припремили локацију, главни пројекат и сву другу планску документацију и спремни смо за почетак градње. Имамо подршку Развојне банке, јер су наш рад оценили експедитивним.

На данашњем састанку, коме је присуствовао градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић и представници надлежних установа било је речи и о широј примени алтернативних мера и санкција којима би на дугорочном плану био решен проблем пренасељености затворских установа. У Србији је до сада отворено седам канцеларија. Судије су прошле обуку на Правосудној академији у Београду, па ће тако до Нове године бити отворено још осам канцеларија чиме ће бити покривено 80 посто територије. У 2014. години планирано је отварање још пет канцеларија за примену алтернативних мера и санкција.

Спољашње везе[уреди]

Модернизација затворских објеката

Извор[уреди]

  • ГРАД КРАГУЈЕВАЦ „” www.kragujevac.rs, 24. октобар 2013. (српски)