Пређи на садржај

Младићу једно суђење

Извор: Викиновости


13. октобар 2011.
Хаг-  (Beta) - Претресно веће Трибунала у Хагу је у четвртак одбило захтев тужилаштва да се генералу Ратку Младићу суди у два процеса, а најпре по оптужници за геноцид у Сребреници.

Младићу ће, после одлуке донете у четвртак, бити суђено у обједињеном процесу.

Претресно веће у четвртак је одбило и захтев Младићеве одбране да одбаци најтеже оптужбе против њега - попут геноцида у Сребеници, због тога што у оптужници нису наведена имена жртава. Младићев бранилац Бранко Лукић је тај захтев поставио у прелиминарном приговору на облик оптужнице, који је поднео средином септембра.

У одлуци објављеној у четвртак, веће председавајућег Алфонса Орија је прихватило аргумент тужилаштва да су у оптужници жртве у довољној мери идентификоване као припадници етничке групе, будући да Младић није оптужен као непосредни починилац.

Оценивши да би списак до сада идентификованих жртава био од помоћи у припреми Младићеве одбране, судије су тужилаштву наложиле да списак жртава достави браниоцу до 1. новембра што је тужилаштво и раније планирало. Судије су одбациле и приговор одбране да у оптужници нису у довољној мери идентификовани починиоци злочина.

Бивши генерал војске БиХ је оптужен за геноцид у Сребреници; прогон несрба широм БиХ; терорисање становништва Сарајева гранатирањем и снајперисањем и узимање особља УН за таоце, 1992-95. године. Младић је у притвору Трибунала од 31. маја, када су га изручил власти Србије.

Извор[уреди]