Пређи на садржај

Младићева одбрана против два суђења

Извор: Викиновости


1. септембар 2011.
Хаг-  (Beta) - Одбрана Ратка Младића затражила је од судија Трибунала у Хагу да одбаце захтев тужилаштва да Младићу буде суђено у два одвојена поступка, уз оцену да би то било неправично.

Тужилаштво је средином јула предложило да оптужница против Младића буде подељена и да му најпре буде суђено по оптужби за геноцид у Сребреници, а потом по оптужбама за прогон несрба широм БиХ, злочине у Сарајеву и узимање међународних талаца. Младићев бранилац Бранко Лукић успротивио се предлогу, наводи се у поднеску објављеном у четвртак. Бранилац сматра да би на тај начин било нарушено Младићево право на правично суђење.

„Захтев Тужилаштва крши право оптуженог да своју одбрану изложи ефикасно и на разуман начин. Одбрана скреће пажњу на чињеницу да су догађаји повезани са оптужницама за Сарајево, општине и таоце претходили догађајима из оптужнице за Сребреницу... Одбрана тврди да је немогуће разумети догађаје у Сребреници без разумевања претходних збивања“, пише у поднеску.

Младићева одбрана је као нетачан одбацила и аргумент Тужилаштва да би раздвајање оптужница против Младића допринело ефикасности и брзини поступка. „Раздвајање оптужница и два одвојена суђења не би довели до ефикаснијег и бржег процеса, већ би предмет учинило још компликованијим“, оценила је одбрана.

Извор[уреди]