Пређи на садржај

Мађарска затворила границу с Хрватском, Словенија јача контролу

Извор: Викиновости

17. октобар 2015.
Словенија/ Хрватска (Beta) - После затварања границе Мађарске са Хрватском, Загреб је саопштио да ће избеглице и мигранте преусмеравати ка Словенији која ће појачати граничне контроле и успоставити улазне пунктове за избеглице како би контролисала њихов прилив. Словеначка влада данас би требало да објави детаље оперативних договора с Хрватском о транзиту дела миграната и избеглица.

Словенија је од јуче појачала контролу зелене границе с Хрватском слањем додатних полицијских екипа, а логистичку подршку полицији пружа и војска.

У полицијским станицама Ново Место, Марибор и Мурска Собота где би се могао очекивати долазак мигрантског таласа јутрос су навели да миграната за сада нема и да је стање мирно, преноси агенција Хина.

Љубљански лист Дневник данас наводи да ће се на транзиту избеглица са границе са Хрватском према Аустрији ангажовати и Словеначке железнице које су синоћ обуставиле саобраћај с Хрватском, како не би дошло до неконтролисаног доласка миграната.

Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић рекао је да Загреб прелази на План Ц што значи да се "коридор окреће према Словенији", пошто хиљаде избеглица свакодневно улази у Хрватску.

„С обзиром на информације о затварању мађарске границе, односно затварању прихвата људи који су били транзитирани према Мађарској, коридор окрећемо према Словенији“, рекао је Остојић. Он је додао да са словеначком страном нема договора о Плану Ц, али да ће „све док Немачка и Аустрија примају мигранте, Словенци поштовати пријем људи који би били затечени у Хрватској и који иду према Шенгену“.

Готово 180.000 избеглица ушло је у Хрватску у протеклих месец дана, а готово сви су пребачени према Мађарској, одакле су наставили пут према Западу, док је само неколицина дошла на хрватску границу са Словенијом.

Остојић је појаснио да ће се мигранти возовима из Товарника превозити до Чаковца, а одатле аутобусима до граничних прелаза Мацељ и Мурско Средишће, с тим да би се засад 300 људи усмеравали на Мацељ, 300 на друмски прелаз Мурско Средишће, а 1.200 на железнички прелаз Мурско Средишће.

Подсетио је да је Словенија већ раније изражавала спремност да у транзиту могу примати до 8.000 људи што је више него што их је имала Хрватска.

„Наставићемо са сталним договорима са словеначком страном и никоме не пада на памет да прави проблеме било коме“, рекао је Остојић, додавши да је реч о мигрантском „таласу који се не зауставља“ и који мора бити решен на турско-грчкој граници.

Мађарска граница према Хрватској затворена је ноћас од поноћи, а мађарска полиција саопштила је да се се затварање границе односи само на мигранте без одговарајућих докумената, док ће се редован саобраћај преко легалних граничних прелаза одвијати несметано.

Како преноси Хина, министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да очекује да ће мађарско затварање границе према Хрватској на минимум смањити број илегалних миграната, као што је то био случај са границом према Србији која је затворена пре месец дана.

Он је додао да се нада да ће то смањити и притисак према Аустрији и Немачкој, и да Аустрија неће морати да затвара своју границу према Мађарској.

„Зелена граница је затворена, још увек можете легално прећи границу и тражити азил“, рекао је за АФП портпарол мађарске владе Золтан Ковач.

Ноћас, четрдесетак минута после поноћи, мађарски војници развукли су бодљикаву жицу преко неформалног граничног прелаза из Хрватске у Мађарску код Ботова пошто су преко тог прелаза прешле и последње избеглице које су возом стигле из Товарника. На том месту налазе се и припадници мађарске војске од којих су неки под пуном ратном опремом.

Извор[уреди]