Максимална подршка за Јеремићеву иницијативу

Извор: Викиновости21. новембар 2012.
Србија -  (Beta) - Премијер Србије Ивица Дачић најавио је максималну подршку иницијативи председника Генералне скупштине УН Вука Јеремића да се у том телу у априлу води дебата о раду Трибунала.

„Србија због хашке неправде неће подизати `Берлински зид`, али ћемо чинити све што је у нашој моћи и искористити све расположиве механизме да заштитимо наше националне и државне интересе. То данас није нимало лако, јер се данас све сме Србији урадити“, рекао је Дачић у интервјуу за Вечерње новости од среде.

Јеремић је за 10. април 2013. године заказао јавну расправу у Генералној скупштини УН о улози међународних ад хок кривичних трибунала у остваривању правде и помирења између народа.

Дачић је навео да се у случају ослобађања Готовине и Маркача, не говори о успеху Хрватске, већ о њеном „великом брату“ који је помогао да се изврши акција Олуја и који има интерес да сви актери буду проглашени невиним.

„Сви смо ми данас у кући `великог брата`, само је он неком мало рођенији“, рекао је Дачић.

Дачић је казао да поводом ослобађајуће пресуде хрватским генералима „неће седети скрштених руку“, и да, уколико ништа друго, Србија мора да подржи грађане који су покренули разне тужбе широм света против Хрватске, а у вези са акцијом Олуја.

Премијер је истакао да се „не треба бусати у националистичке груди, већ да сада треба одиграти хладно и мудре главе“.

„Ово је одлука која обесмишљава српске жртве и чини их безвредним. Испада да у Европи постоји један народ који можете да протерујете и убијате, а да за то нико не одговара. Разговарао сам и са представницима ЕУ и могу вам рећи да су и они прилично шокирани и затечени“, рекао је Дачић.

Izvor[уреди]