Лоран Багбо у Хагу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. новембар 2011.
Хаг-  (Beta-AP) - Међународни кривични суд (МКС) оптужио је бившег председника Обале Слоноваче Лорана Багбоа, који је у среду ујутру пребачен у Хаг, за убијања, силовања, прогањање и нехумане поступке својих присталица над политичким противницима с циљем да се он одржи на власти.

Тиме је Багбо постао први бивши шеф неке државе који се нашао у притвору МКС-а откако је тај суд установљен 2002. године.

„Багбо је изведен пред правду због индивидуалне одговорности за нападе на цивиле које су у његово име починиле његове снаге. Сматра се невиним док се не докаже супротно и биће му омогућена сва права као и могућност да се брани“, навао је у саопштењу главни тужилац МКС-а Луис Морено Окампо.

Како је тужилац навео, у грађанском рату у Обали Слоноваче током постизборног хаоса прошле године, обе стране су починиле злочине, па се његова истрага наставља.

Авион из Обале Слоноваче, који је слетео у среду рано ујутро на аеродром у Ротердаму, сачекао је велики конвој црних аутомобила. Њиме је Багбо пребачен у притворску јединицу суда у близини Северног мора.

Извор[уреди]