Либија: Побуњеници напредују

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу17. јул 2011.
Либија -  (VOA) - Либијски побуњеници тврде да су током ноћи пробили одбрамбене положаје либијске војске у стратешки важном граду Бреги, неколико сати пошто су им десетине земаља дале политички подстицај званично признајући побуњенички Прелазни национални савет као легитимног представника северно-афричке нације.

Побуњеници са саопштили да су њихове снаге пробиле прву линију фронта и да се припремају да крену у нову офанзиву до краја дана. Пријавили су и велики број жртава у недавним обрачунима.

Битке су настављене дан пошто је 30 и више земаља, укључујући и Сједињене Државе, у Истанбулу признало побуњенички Прелазни национални савет и прогласило да либијски лидер Моамер Гадафи више нема легитимитет.

Контакт група за Либију састала се да би уговорила стратегију како да оснажи либијске опозиционе групе и помогне им у свргавању Гадафија после 42-годишње владавине.

Гадафи је одбацио значај дипломатских признања побуњеника у аудио поруци која је пренета хиљадама његових присталица окупљених у граду Злитану.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg