Пређи на садржај

Крај опсаде Мисрате, први напад „Предатора“

Извор: Викиновости


Предатор

23. април 2011.
Триполи/ Либија (VOA) - Сједињене Америчке Државе саопштиле су да су извеле први напад беспилотном летелицом типа „Предатор“ у Либији, док побуњеници тврде да про-владине снаге - по свему судећи - прекидају опсаду њиховог упоришта у близини Триполија.

У саопштењу америчког Секретаријата за одбрану наводи се да је напад из ваздуха изведен данас, али не и његова мета.

У међувремену, у Мисрати, у којој су можда вођене најжеће борбе од почетка конфликта у Либији, побуњеници од јутрос тврде да су остварили победу, јер су се снаге лојалне Моамеру Гадафију повукле. Либијски званичници су јуче поручили да ће се војска повући из града и оставити његову судбину у рукама „племена из околине Мисрате и народа који живи у том граду“.

Раније данас, НАТО снаге бомбардовале су област близу Гадафијевог седишта у Триполију, погодивши оно што новинари описују као војни објекат. Нема извештаја о повредама.

Истовремено, министарство спољних послова Италије саопштило је да су либијске власти ослободиле италијански брод који је од прошлог месеца заједно са својих 11 чланова посаде био заточен у луци Триполија. Брод, који је био у служби италијанске нафтне компаније, заузет је непосредно пред почетак акције међународне коалиције, која спроводи одлуку Савета безбедности Уједињених нација о увођењу зоне забране летења изнад Либије.

Извор[уреди]