Крај агоније у Либији?

Извор: Викиновости


22. август 2011.
Каиро-  (Beta-AFP) - Генерални секретар Арапске лиге Набрил ел Араби изразио је „пуну солидарност“ са побуњеничком владом у Либији. Подршку побуњеницима званично је објавио Кувајт, док Русија очекује неизбежан пренос власти на побуњенике након заузимања либијске престонице.

Генерални секретар Арапске лиге Набрил ел Араби нада се да ће Национални прелазни савет увести Либију у нову еру и "очувати регионални интегритет, суверенитет и независност Либије".

Признање савета стигло је из Кувајта, а Организација за исламску сарадњу је Прелазном националном савету, као легитимном представнику либијског народа честитала „успех у револуцији“.

Либијски побуњеници, који су у недељу ушли у Триполи тврде да контролишу 95 одсто града. Према наводима извештача западних медија, око седишта Моамера Гадафија и даље се воде борбе.

Светски лидери позвали су Гадафија да се преда, а Русија очекује „неизбежан“ пренос власти на либијске побуњенике после заузимања Триполија. Међународна војна интервенција у Либији почела је 19. марта, а команду над операцијом крајем марта је преузео НАТО.

Извор[уреди]