Крагујевачки октобар

Извор: Викиновости


17. октобар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Обележавање крагујевачког октобра, који је посвећен идеји неговања културе мира, толеранције и међународног повезивања, започело је још 21. септембра, када је у оквиру међународног Дана мира, посађено дрво на простору Спомен парка у будућем дрвореду мира - подсетила је на данашњој конференцији за новинаре, Нада Милићевић, члан Градског већа за сарадњу са Универзитетом. Крагујевачки октобар богат је манифестацијама које су утемељене и добро познате, не само нашој већ и међународној јавности, али је централни догађај свакако јединствена манифестација "Велики школски час", којој ће, по традицији, претходити Бдење.

Бдење, вече уочи Великог школског часа почеће у 21 сат промоцијом књиге Стрељани град италијанске песникиње Ане Сантоликуидо чија ће поема бити изведена. Редитељ поеме је Живојин Ајдачић, музику је писао пољски композитор Пјотр Кумуровски у извођењу Академског хора Лицеум са солистикањама Јадранком Јовановић и Јеленом Томашевић. Програм ће изводити глумци крагујевачког Књажевско-српског театра уз помоћ драмског студија Славице Урошевић.

Једна од манифестација која је традиционално део програма обележавања крагујевачког октобра је Салон антиратне карикатуре и ове године Крагујевчани ће имати прилике да, у Галерији Народне библиотеке, погледају изложбу румунског карикатуристе, Дору Аксентеа, добитника Златне плакете и прве награде на XV међународном Салону антиратне карикатуре - најавио је директор Салона, Миодраг Стојиловић.

Филмска манифестација КРАФ Крагујевачки фестивал антиратног и ангажованог филма доживеће своје четврто издање у периоду од 20. до 30. октобра. Организатори КРАФ-а успели су да задрже филмску публику и да врате добре филмове у град, па је овогодишњи слоган Повратак филма у град - рекао је Владимир Пауновић, НВО Милленниум.

Према речима директора фестивала, најважнија новост је то да ће КРАФ од ове године званично постати фестивалска манифестација. За 11 дана КРАФ-а Крагујевчани ће имати прилике да, на две локације у граду, у Књажевско-српском театру и Дому омладине, погледају 40 филмова, играних и документарних европских аутора, аутора из САД -а и региона бивше Југославије, претежно новије продукције који су учествовали и добијали признања на међународним филмским фестивалима.

У оквиру КРАФ-а одржаће се и два пратећа програма, први посвећен климатским променама, у сарадњи са Гоетхе институтом - Клима, култура, промене и циклус филмова госта селектора из Винковаца, директора фестивала ДОРФ, документарног роцк филма, Тонија Шарића - најавио је Владимир Пауновић.

Новост у овогодишњем програму обележавања крагујевачких комеморативних свечаности је програм под називом Регата мира Крагујевац 2010. Реч је о мултимедијаном програму поруке мира на интернету, аутора Горана Димића, крагујевачког уметника који живи и ради у Будимпешти. На раскрсници код Великог парка у трајању од десетак минута Крагујевац ће свету послати антиратну поруку путем новог медија а у плану је да такав начин пласирања нових идеја постане традиционалан.

Октобарске комеморативне свечаности града Крагујевца сваке године обележавају једну од идентитетских црта града везаних за сећање на ратна и послератна страдања Крагујевчана, данас представљају само облике актуализације и повод за надградњу поруке мира, толеранције и повезивања. Ове године октобарске комеморативне свечаности посебно акцентују своју међународну димензију и значајно доприносе укупним пословима локалне самоуправе у интернационалној афирмацији Крагујевца и свега онога што што он може ставити у службу токова савременог света - рекао је Саша Миленић, председник Скупштине града Крагујевца.

Извор[уреди]