Крагујевац први у Србији добио Архус центар

Извор: Викиновости

29. април 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У Крагујевцу ће ускоро почети да ради први Архус центар у Србији чије оснивање су подржали Министарство животне средине и просторног планирања, Мисија ОЕБС-а у Србији и град Крагујевац.

Меморандум о разумевању који предвиђа успостављање овог центра који ће имати регионални карактер, потписали су министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, на данашњој конференцији о примени Архуске конвенције у Србији која је одржана у хотелу Нова Сицилијана.

Србија је прошле године, у оквиру зеленог пакета закона из области заштите животне средине који је усвојила влада, ратификовала Архуску конвенцију која предвиђа право грађана да буду информисани о питањима везаним за заштиту животне средине, учествују у доношењу одлука и имају правну заштиту у питањима животне средине.

- Добро је да је Крагујевац први добио један овакав центар и наравно да ми је драго када се нешто тако значајно дешава и ван Београда. Мислим да ће овај центар значајно помоћи да сви људи у чијем се окружењу гради нека фабрика или реализује неки инфраструктурни пројекат, који желе и имају право да приступе неком документу, моћи то своје право и да остваре - истакао је министар Дулић.

Међу планираним активности Архус центра у Крагујевцу су организација јавних расправа и округлих столова и трибина о темама из области заштите животне средина на којима би учествовали представници институација, загађивача и заинтересовани грађани, али и израда месечног билтена о стању животне средине у Крагујевцу.

Извор[уреди]