Крагујевац: Шумадија стигла у Брисел

Извор: Викиновости


8. новембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) На позив Јужноморавског региона Чешке Републике, данас је у Брисел отпутовала делегација Шумадије, коју предводи градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић. У наредна четири дана, делегација у којој се налазе председници општина Шумадије, представиће инвестиционе могућности тог региона члановима Европског парламента и Европске комисије. Презентација инвестиционих могућности града Крагујевца планирана је за среду у Канцеларији града Крагујевца, коју је у седишту Европске уније уступила чешка Јужноморавска регија. Крагујевац је први град наше земље који је добио своје представништво у Бриселу.

Јужноморавска регија, према речима Слађана Радовановића помоћника градоначелника за регионалну и међурегионалну сарадњу, сарађује са Шумадијом већ годинама. Протокол о сарадњи између Јужноморавске регије и општина Шумадије потписан је још 2006. године, а за резултат је имао имплементацију неколико пројеката из Шумадије које је чешка регија финансирала.

Град Крагујевац, односно Шумадију, у Бриселу од 10. септембра заступа професорка енглеског језика и комуникација Борка Томић чији је задатак да пројекте свог града приближи европским партнерима и да помогне у привлачењу инвеститора.

Наша канцеларија у Бриселу има за задатак да представља Шумадију као будућу регију у Бриселу и ЕУ, да лобира код предприступних фондова Уније. Наш циљ је да се представимо у Бриселу и да будемо ближе фондовима ЕУ, каже Радовановић, да бисмо што више новца привукли у Шумадију. Крагујевац има спремне пројекте са којима ће конкурисати за средства из европске касе.

Резултат рада Канцеларије у Бриселу управо је и ова посета и представљање региона Шумадије о чему је између осталог известио и лист New Europe.

Извор[уреди]