Крагујевац: Цивилна контрола сектора безбедности

Извор: Викиновости


17. октобар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У оквиру међународног пројекта о демокартској цивилној контроли сектора безбедности Атлантски савет и Женевски центар за демокартску контролу над оружаним снагама уз подршку локалне самоуправе организовали су данас у Крагујевцу округли сто о цивилној демокартској контроли сектора безбедности. Реч је о једном од врло сензитивних сектора који стално мора да буде под контролом и то, у највећем броју светских земаља, контролом демокартски изабраних цивилних структура. То подразумева контролу оних служби које по важећим закономима имају право и могућност употребе силе. Механизми те контроле се разликују од земље до земље али су основни принципи на којима је базиран систем већине су такви какви су, познати и ми о њима данас говоримо у Крагујевцу, рекао је амбасадор Женевског центра за демократску контролу над оружаним снагама Грегор Зоре и додао да је мисија овог центра управо промовисање тих принципа.

Стручњаци који се баве питањима безбедности у нашој земљи,како је рекао генерал у пензији Слободан Косовац, члан УО АСС, констатовали су да цивилна контрола сектора безбедности није на ниво на каквом би требало да буде. Излишно је говорити да је она боља него пре али је реално говорити да није на потребном нивоу, сматра генерал Косовац. Он додаје и да је то један од разлога због чега је Атлантски савет Србије са Женевским центром покренуо серију скупова на тему демокартска контрола сектора безбедности. Скуп у Крагујевцу је, каже Слободан Косовац, иницирајући и овде говоримо само о основним најопштијим елементима. Затим ће уследити скупови на којима ће бити присутни представници академске и школске популације, па стручњаци из области безбедности на на крају ће бити избедени закључци. Задовољство је радити на једном проблему ако имате осећај да ће тај рад уродити плодом и зато ми управо крећемо одавде и сматрамо да ћемо још побољшати сектор цивилне контроле, рекао је генерал Косовац.

Радном столу, коме су просуствовали представници локалне самоуправе, посланици са подручја Крагујевца, представници сектора безбедности и медији, претходио је пријем код градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића коме је присуствовао и председник градског паралмента Саша Миленић. Градоначелник Стевановић рекао је да у Србији треба мало померити ствари у односу на место где се сада налазе, у свим сферама, па тако и у сфери контроле сектора безбедности. Наглашавајући да је данашња тема врло значајна и укупно и на нивоу градова и регија, као и да је неопходно реализовати је јер тежимо ЕУ, Стевановић је подсетио да одличну сарадњу коју локална власт у Крагујевцу има са полицијом али и додао да та проблематика у Србији није системски постављена на прави начин. Потребна нам је заиста она права цивилна контрола сектора безбедности која не постоји. Самим тим потребна нам је и децентрализација коју ми тражимо и за коју се залажемо како би као град, и као регија могли да реализујемо много па и ово питање, закључио је Стевановић.

Извор[уреди]