Крагујевац: Уместо животних питања: ко, са ким, против кога

Извор: Викиновости


8. октобар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Симптоми непродуктивног понашања великих београдских партија су почетак њиховога краја и једино добро што може из таквог тренда да произађе јесте њихов колапс и потпуно ново профилисање политичке сцене Србије, са новим актерима и партијама трећег таласа.

Према речима Саше Миленића, потпредседника ЗАЈЕДНО ЗА ШУМАДИЈУ и народног посланика,ЗАЈЕДНО је већ понудила модел за интерпретацију и разумевање политичког тренутка Србије, с обзиром на животна питања, с једне, и преокупације етаблираних представника политичке класе, с друге стране. Суочена с безизлазом традиционално стратификованих косовских стаза, с неумитношћу процедуре у интеграцијским пословима који не толеришу прескакање игре, додатно притиснута разарајућим ефектима светске економске кризе, српска политичка класа тоне у политички ларпурлартизам -оцењује Миленић. Неспремна да понуди одговоре на животна питања грађана, она почиње да се бави собом самом и јаловим питањима дневнополитичког промискуитета: ко, са ким, против кога и до када -објасно је Миленић. Понудили смо и оквир Платоновог мита о пећини, да би учинили схватљивом узалудност те борбе за што бољу позицију у бунару, без ефективне идеје о изласку из бунара на видело. Став је ЗАЈЕДНО ЗА ШУМАДИЈУ да су сви ови симптоми непродуктивног понашања великих београдских партија, заправо, почетак њиховога краја, и једино добро што може из таквог тренда да произађе јесте њихов колапс и потпуно ново профилисање политичке сцене Србије, са новим актерима и партијама трећег таласа, како то ми волимо да кажемо, рекао је Миленић .

Он је истакоа да за ту нову политичку конфигурацију ЗАЈЕДНО ЗА ШУМАДИЈУ себе препоручује не тек пуким хтењем и амбицијом него сопственим политичким програмом који континуирано тумачимо, заступамо и спроводимо како у граду тако и на националној политичкој сцени. Његова окосница је идеја децентрализације и визија регионално уређене евро-атлански интегрисане Србије - објаснио је Миленић и додао да је пословима децентрализације кључ приближавања политике интересима грађана.

Ова конференција тим ставовима додаје само указивања на текуће догађаје који поткрепљују њихову актуелност и оправданост. Први је јуче одржани протестни скуп градоначелника који су у име својих локалних самоуправа и СКГО тражили од владе повраћај трансферних средстава. Да подсетимо, ЗАЈЕДНО ЗА ШУМАДИЈУ је још пре годину дана указивала на скандалозно схватање идеје локалне самоуправе у националној политичкој елити, што ова мера исказује. Том пригодом смо иницирали и стручни скуп, који је сазвао градоначелник, на којем је амерички експерт и пријатељ града Крагујевца г. Тони Левитас чињенично показивао како антирецесионе мере европских влада подразумевају и додатно, државно улагање у буџете локалних самоуправа, и да је овдашње кресање њихових буџета директно доливање уља на ватру и подстицање рецесије , рекао је Миленић и изразивши задовољство што и градоначелници из других средина и партија, као и сама СКГО, макар и са закашњењем, коначно схватају и прихватају заступање ЗАЈЕДНО . Он је најавио још један догађај који ће актуализовати ставове ЗАЈЕДНО ,тј. ребаланс буџета града који следи на седници Скупштине сазване за 15. октобар.

Видећете како је у рецесионој години недостатак средстава у градском буџету мањи од збира трансферног умањења и неизмирених обавеза друштвених предузећа у својинској трансформацији. Речју, наша национална политика и рецесиони терет тежи да пребаци на локалне самоуправе. У томе се види не само краткорочност њених визија него и искрено одсуство разумевања животних проблема грађана и заинтересованости за њих. То је управо природа нарцисизма и београдоцентричности кондезоване у поменутој пракси политичког ларпурлартизма, истакао је Миленић. Зато ће бити крајње интересантно пратити расправу и гласање на предстојећој седници Скупштине града, указао је Миленић . Он је у име ЗАЈЕДНО ЗА ШУМАДИЈУ позвао све градске парламентарне странке да проанализирају везу националне политике, буџетског пословања града и стања потреба грађана и градског система. Као што снег чува трагове тако је и тема ребаланса истински индикатор интереса политичких партија које се у односу на ње нескривено опредељују. Добра страна кризе је управо ова сазнајна: све постаје огољеније и сви се мотиви теже скривају. Зато ЗАЈЕДНО ЗА ШУМАДИЈУ ову кризу и сматра кључним периодом политичког живота Србије у којем ће се саме препознати и пронаћи све оне партије које су орјентисане на будућност и којима будућност и припада , закључио је Саша Миленић.

Извор[уреди]