Крагујевац: Србија ближе Европи

Извор: Викиновости


12. новембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Осмочлана делегација представника шумадијских општина и града Крагујевца, коју предводи градоначелник Верољуб Стевановић налази се у Бриселу, где је пре два месеца свечано отворена и промовисана крагујевачка канцеларија у Савету Европе. Овај петодневни боравак, који је организован на позив Јужноморавске регије Чешке Републике, прилика је за прво представљање инвестиционих могућности шумадијског региона члановима Европског парламента и Европске комисије.

“Ми смо овде са основним циљем да потврдимо своју намеру и договоримо боравак нашег представника Борке Томић на дужи рок у Бриселу у оквиру канцеларије Јужноморавске регије, рекао је у изјави за Радио телевизују Крагујевац, градоначелник Верољуб Стевановић. Оно што је битно је да смо имали прилике да се сусретнемо са комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом, као и да у Генералном директорату за проширење разговарамо са Ларс Ерик Форсбергом. У Комитету региона имали смо састанак са координатором за Западни Балкан Виктор Тилеом и шефом кабинета председника Комитета региона Ђанлуком Спинаћијем. Сваки корак свих нас и са нивоа државе и са нивоа локалне самоуправе је јако битан у наредном периоду - истиче Стевановић. Сви морамо да дамо неки свој допринос како би Србија била виђена у правом светлу, онаква каква јесте и пребродила све оне тешкоће које има на свом путу ка Европској унији“.

Иначе, како пише часопис New Europe Србија је ближа Европи, а партнерство са Чешком Републиком отвара пут напред. Напори ове сарадње представљени су на семинару који је организован у “Чешкој кући“ у Бриселу. Семинар који је јуче одржан фокусирао се на достигнућа оба региона, али и изазове и разноврсност потенцијалних пројеката укључујући и оне у области инфраструктуре, универзитетске срадање, сектора аутомобилске индустрије, социјалне инклузије, запошљавања, пољопривреде и руралног туризма. Посета делегације Шумадије пише New Europe координирала је Борка Томић, нови представник српског града Крагујевца у Бриселу, која је први регионални представник Србије у Европској унији.

Извор[уреди]