Крагујевац: Спремни градски пројекти

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

16. јул 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Град Крагујевац предузима све мере како би са четири до пет пројеката конкурисао за средства по јавном позиву за финансирање изградње, реконструкције и адаптације објеката од јавног значаја који је расписан након усвајања Закона о подстицају грађевинске индустрије Републике Србије у условима економске кризе.

Како је на редовној конференцији за новинаре рекао члан Градског већа за инвестиције и развој Небојша Васиљевић град Крагујевац ће аплицирати за средства са четири сигурна пројекта, за која у добром делу већ постоји сва неопходна пројектна документација - затворени базен, пројекат станоградње у колонији, источна трибина стадиона Чика Дача и зграда Хитне помоћи.

Када је реч о затвореном базену ушли смо у израду новог пројекта, далеко рационалнијег и примереног тренутној ситуацији. Он подразумева да ће градња уместо 8 до 9 милиона евра коштати око 3 милиона евра јер ћемо доста смањити пословни простор. Измењено решење које припремамо обухватиће велики олимпијски базен са око 400 гледалишних места, спортске садржаје и комерцијални део са пратећим садржајима, рекао је Васиљевић. Према његовим речима град Крагујевац конкурисаће се и са пројектом Градске стамбене агенције о иузградњи стамбеног блока у Колонији, код школе, који ће имати око 200 станова, пројектом градње источне трибине градског стадиона “Чика Дача“, чије је пројектовање у току и зградом за Хитну помоћ која већ има готов главни пројекат који подразумева градњу објекта од око 2 000 метара квадратних преко пута Правног факултета.

Васиљевић је додао и да је процењена вредност ова четири велика пројекта око 15 милиона евра и да ће се пре него што се с њима аплицира за средства, по важећој процедури, о њима изјаснити одборници Скупштине града. Услови које прописује Закон о подстицају грађевинске индустрије у условима економске кризе су јасни - Република Србија у првој и другој години учествује са по 5% вредности пројекта колико издваја и локална самоуправа док након две године са по 40%, преко субвебционисаних кредита, остатак инвестиција финансирају подједнако и држава и Град, каже Небојша Васиљевић који додаје и да је услов да реализација ових пројеката иде преко домаћих грађевинских предузећа уз набавку неопходног материјала од производјача из Србије.

Извор[уреди]