Крагујевац: Снимање серијала - Ка истоку

Извор: Викиновости

23. април 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Назив је серијала чије је снимање у Крагујевцу започео трећи канал италијанске телевизије Раи Тре. Разлог да нови серијал отворе баш у Крагујевцу је долазак Фијата али и чињеница да ће овај град, како каже новинар Ензо Рагоне, постати стратешки важан у будућности.

Није случајно Фијат одбарао Србију и Крагујевац. Ми смо и раније били ослоњени на Фијат и Торино. Радници у Застави су прошли Фијатову школу, у Крагујевцу је примењиван исти систем рада и организације. То је у тренутку одлуке била велика предност овог града - рекао је том приликом градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић. Овај град је храњен том индустријском културом и има прошлост и искуство на које Фијат може да се ослони. Без обзира на то што смо били град са много проблема, због великог система и тешкоћа које су Застави донели распад бивше Југославије и санкције, ми смо ипак били најспремнији за пројекте свих врста, јер производња у Застави никада није прекинута.

На питање како ће град који је одрастао уз аутомобиле, пребродити мост између старе славе и будућности, градоначелник Стевановић је рекао: Стара слава је почивала на томе да смо били највећи индустријски град у старој Југославији, са таквим системом у школству које је регрутовало најбољи кадар за ту индустрију.

Стевановић не види никакав проблем и гарантује да ће се у ФАС-у производити максимално квалитетни аутомобили, јер овај град и регион има одлично стручно обучену радну снагу, најбољи Машински факултет у земљи и спремни смо да радимо. Ми смо оптимисти - каже Стевановић, а Фијат је нешто најлепше што се овом граду догодило. То није само моје већ је и мишљење већине грађана јер је Крагујевац директно или индиректно везан за Фијат од оснивања Заставе.

Говорећи о очекивањима, Стевановић је рекао да су велика, јер ће Фијат како је најављено упослити између 2300 и 2500 људи, а кооперанти, по мишљењу Стевановића, требало би да ангажују 20 000 радника.

Извор[уреди]