Крагујевац: Сећања на Аушвиц

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

6. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Изложба цртежа Овде нема деце аутора Томаса Геве из Израела која је у Крагујевац доспела захваљујући сарадњи коју су успоставили Спомен-парк Крагујевачки октобар и Меморијални центар Бухенвалд, отворена је вечерас у Музеју 21. октобар.

Изложбу је отворио Ханс Урлих Зитбек, шеф политичког одељења амбасаде СР Немачке у Србији који је овом приликом истакао да ови цртежи сведоче упечатљиво и потресно о страхотама концентрационих логора - управо зато што их је нацртало дете. Симболичан назив изложбе Овде нема деце управо демантује званичне тврдње тадашњих немачких власти да у логорима није било деце јер је аутор изложбе био дете када је одведен у Аушвиц, а касније у Бухенвалд. Након изласка из логора нацртао је своја сећања на полеђини докумената која су СС трупе остављале за собом. Тако су настала 79 цртежа насликана дечјом руком која чине ову изложбу.

Аушвиц, Бухенвалд, Крагујевац, само су неколико имена за места немачке кривице. Дуго је трајало док се Немачка није суочила са том кривицом. Сведоци тог времена, као Томас Геве, допринели су да су немачко друштво и држава напослетку признали сопствену кривицу и одговорност за чување успомена и историјску обраду - рекао је Ханс Урлих Зитбек отварајући изложбу.

О аутору Томасу Гевеу али и о значају његове изложбе коју су до сада видели многобројни посетиоци у меморијалним центрима широм света, говорили су Александар Нећак, председник Савеза јеврејских општина Србије и Станиша Бркић, кустос музеја у Крагујевцу.

Пре отварања изложбе, за Ханса Урлиха Зитбека, шефа политичког одељења амбасаде Немачке, свечани пријем у згради Града приредили су Саша Миленић, председник Скупштине града и Миодраг Николић, заменик председника Скупштине где је било речи о сарадњи коју град Крагујевац остварује са градом Инголштатом и могућностима за инвестициона улагања.

Извор[уреди]