Крагујевац: Сет одлука из комуналне делатности

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. новембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Одборници Скупштине града, на данашњем редовном заседању, једногласно су донели закључак којим подржавају захтеве студената Универзитета у Крагујевцу који су незадовољни одлуком Владе Републике Србије о броју слободних места на мастер академским студијама која се финансирају из буџета и траже њено преиспитивање.

Према речима, Душана Алексића, одборника у Скупштини града и председника Студентског парламента, студенти у Крагујевцу сматрају да је подела буџетских места извршена без јасних и транспарентних критеријумима и непропорционално броју студената, тако да је, поређења ради, крагујевачки Универзитет добио само 215 места која се финансирају из буџета, а београдски Универзитет који је пет пута већи по броју студената, добио је 13 пута више буџетских места, око 2600.

Град је преузео вршење оснивачких права над Историјским архивом Шумадије на основу Закона о култури који предвиђа да већински финансијер рада, одржавања и програма установе може преузети оснивачка права. Усвојене су и одлуке о изради Плана детаљне регулације “Радна зона Цветојевац“ као и одлука о приступању изради Локалног плана управљања отпадом. Од Нове године, Крагујевац ће имати мањи број матичних подручја, с обзиром на то да ће велика матична подручја као што су Станово, Петровац, Белошевац и Илићево постати део градског подручја.

Ипак највећи број одлука које су усвојене на данашњем заседању тицао се комуналне делатности и уређења града, тако да су измењене и допуњене одлуке о јавним паркиралиштима, о размештају делатности и условима за њихово обављање на територији града, радном времену угоститељских, трговинских и занатских објеката, снабдевању града топлотном енергијом, о пијацама, јавном градском превозу, ауто-такси превозу, стајалиштима, држању домаћих животиња, подизању и одржавању споменика на територији града.

Извор[уреди]