Пређи на садржај

Крагујевац: Седми Шумадијски сајам пољопривреде

Извор: Викиновости


30. август 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Седми Шумадијски сајам пољопривреде, највећа јесења смотра аграра у Србији, биће одржана од 9. до 12. септембра у Крагујевцу и окупиће око 200 излагача на више од 10 000 квадратних метара простора, најавио је Ђорђе Ђелић, директор Шумадија сајма на јучерашњој конференцији за новинаре која је одржана у Привредној комори Србије.

Сајам ће ове године трајати дан дуже него претходних година због већег броја излагача. Подршку овогодишњем сајму поред Града Крагујевца који је генерални покровитељ пружили су и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Министарство рударства и енергетике, Привредна комора Србије, Инжењерска комора и ЕПС, а генерални спонзор је компанија “Агрожикен“ из Десимировца.

И ове године, посетиоце сајма очекује велики број стручних трибина које ће се одржавати у “Медија центру“, а тематски биће посвећене коришћењу био-гаса и био-масе у пољопривреди. У сарадњи са УСАИД-овим Агробизнис пројектом биће представљен пројекат који се бави подстицањем млекарства у Шумадији, а специјални гост овогодишњег сајма је општина Темерин која ће представити своје аграрне потенцијале и Институт за репродукцију и вештачко осемењавање животиња. Традиционално, биће организоване и регионалне изложбе оваца и свиња, коња, крава сименталске расе и ситних животиња. Неће изостати но богат културно-уметнички програм и туристички садржаји као што су кување ловачког гулаша, “темеринског пасуља“, “Фијакеријада“ итд.

Према речима, Стојана Јевтића, потпредседника Привредне коморе Србије, Шумадијски сајам пољопривреде израста у озбиљну сајамску манифестацију, која после новосадског сајма представља највећи пољопривредни сајам у земљи.

Привредна комора настоји да сајамске манифестације које се одржавају код нас специјализује, учини што више препознатљивим. У Крагујевцу је то свакако Шумадијски сајам пољопривреде али и Сајам аутокомпонентистике који такође прераста у значајну манифестацију на овим просторима - истакао је Јевтић на јучерашњој конференцији у Привредној комори Србије.

“Шумадија сајам“ је већ започео пројекат изградње друге сајамске хале, па организатори очекују да ће наредни Шумадијски сајам пољопривреде бити организован на дупло већем излагачком простору.

Извор[уреди]