Крагујевац: Решено водоснабдевање у селу Горње Грбице

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. децембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У суботу, 27. новембра у селу Горње Грбице пуштени су у рад три артерска бунара. У оквиру реализације програма “Решавање водоснабдевања на селу“ који траје од 2008. године заједнички реализују град Каргујевац и домаћинства са села заинтересованих да се на овај начин снабдевају водом за пиће.

Град Крагујевац кроз Аграрни буџет финансира истражне радове, копање артерског бунара, пројектну докумантацију, примарну мрежу, резервоаре за пумпу, док корисници заједнички финансирају развод мреже од резервоара до својих домаћинстава, водомере и прикључак за струју. Из Аграрног буџета за артерске бунаре ова три засеока Речане, Брђане и Лужане укупно је издвојено 3 630 000 динара. Капацитет ова три бунара је 143 домаћинства са дневном потрошњом воде око 1400 литара по домаћинству - истакла је Снежана Живановић Катић.

Према речима помоћника градоначелника за пољопривреду једини недостатак овог система је недовољна искоришћеност због разуђености села јер се свега педесетак домаћинстава прикључило на ове бунаре. За бунаре су добијене локацијске дозволе, док су току процедуре за добијање локацијских, грађевинских и употребних дозвола за сеоске водоводе. Када је у питању квалитет воде урађена је коначна анализа на Институту за јавно здравље за сва три бунара и вода је исправна и одличног квалитета - додала је Снежана Живановић Катић.

Артерски бунари представљају наставак улагања у село. Ниједан град нема тако мало становништва који живи од аграра, зато села морају бити третирана у смеру урбанизације, унапређења квалитета и услова за рад, јер село није само чувар сећања на традицију и прошлост, село је у великој мери упориште и перспектива Србије - рекао је Саша Миленић, председник Скупштине града.

Потпуно свесни историјске улоге и значаја села за Крагујевац и Србију уопште и у привредном и у културном и у породичном смислу у плану је да се већ на наредној седници Скупштине града предложи да се 2011. година у Крагујевцу прогласи Годином шумадијског села - додао је председник Скупштине града.

Извор[уреди]