Крагујевац: Реконструкција Клиничког центра

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

29. април 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Реконструкција Клиничког центра у Крагујевцу, за коју је из кредита Европске инвестиционе банке одвојено 24,5 милиона евра, почеће најкасније до краја јануара наредне године а рок за завршетак радова је крај 2012.године, речено је данас у згради града Крагујевца на конференцији за новинаре.

Пре тога одржан је састанак представника министарства здравља, локалне самоуправе, градских комуналних предузећа и Клиничког центра на коме је било речи о предстојећој реконструкцији Клиничког центра. Према речима градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића реч је о до сада највећој инвестицији у крагујевачко здравство коју ће апсолутно подржати и локална самоуправа у оквиру својих ингеренција и могућности. Поред потребне документације, неопходних дозвола и прикључака Град ће се укључити и у обезбеђивање неопходне инфарструктуре. Ту пре свега мислим на проширење Копитареве улице а у плану је и изградња саобраћајнице из правца потока, са доње стране КЦ, као и у делу код топлане. Сачекаћемо мишљење надлежних служби и учинити све да олакшамо све прилазе, односно улазе и излазе из Клиничког центра, рекао је Верољуб Стевановић.

Државни секретар министарства здравља доц.др Невена Карановић подсетила је да идеја око реконструкције клиничких центара датира из 2004.године и да смо кончано дошли до тога да се може најавити и званични почетак реконструкције. У Крагујевцу не говоримо само о изградњи новог објекта површине готово 17 000 квадрата већ о изградњи једног потпуно новог концепта - ценрализованог система здравствене заштите, односно болнице под једним кровом где ће, у најкраћем могућем времену, сваки пацијент добити комплетну дијагностику а затим и терапијске процедуре. Оно што је ново је да ће Крагујевац током 2013.године, евентаулно 2014.године добити и кардиохирургију, рекла је др Карановић. Она је изразила задовољство што је на данашњем састанку постигнута апсолутна сагласност свих учесника око реализације пројекта реконструкције Клиничког центра у Крагујевцу наглашавајући да је реч о изузетно великој инвестицији за здравство Крагујевца али и читаве централне Србије.

Директор Клиничког центра проф.др Слободан Обрадовић рекао је да је наишао на изузетно разумевање представника министарства здравља и градоначелника Верољуба Стевановића и додао да ће Клинички центар добити нову зграду, у 7 етажа, са 316 постеља различитих специјалности и нивоа медицинске неге, 8 опрационих сала, новом магнетном резонанцом, два ЦТ скенера, три сале за ангиографију и два до 4 рентген апарата. Према Обрадовићевим речима све то ће омогућити да пацијент буде комплетно збринут за јако кратко време.

Извор[уреди]