Крагујевац: Регулација корита реке Лепенице

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

19. јун 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Никола Марјановић директор Јавног водопривредног предузећа Србијаводе, Верољуб Стевановић градоначелник Крагујевца и Вељко Мерџан директор ЈП Предузећа за изградњу града потписали су данас уговор о заједничком финансирању радова на кориту реке Лепенице. Предрачунска вредност уговора је 50 милиона динара, од чега ће 60 посто обезбедити Србијаводе, а 40 процената град Крагујевац.

У питању је наставак радова на кориту реке Лепенице, у дужини од 900 метара, што подразумева да ће проћи и ушће реке Угљешнице у индустријској зони у Корману, рекао је Вељко Мерџан директор Предузећа за изградњу града. То је уосталом тенденција града, да док Фијат и његови кооперанти не започну рад у индустријској зони, тај део Лепенице буде регулисан и потпуно обезбеђен, како за пољопривреду тако и за индустријску производњу. Поред регулације реке Угљешнице, од улива у Лепеницу до ауто - пута, овакав начин финансирања нам је омогућио да релаксирамо одређена средства, која град улаже у регулацију реке Ждраљице и ти ће почети већ наредне недеље, у дужини од 300 метара, у делу који је и ове године био најугроженији у поплавном таласу.

Ово је само наставак успешне сарадње између локалне самоуправе града Крагујевца и Србијавода рекао је том приликом директор Никола Марјановић.Осим средстава које је неопходно обезбедити, потребно је испунити услове и за техничку документацију и решити имовинско - правне односе. Свуда где ти услови буду испуњени, ми смо као предузеће спремни да помогнемо. Са локалном самоуправом града Крагујевца ова сарадња је одлична, започета је пре неколико година и у сваком тренутку знамо шта радимо. Ми већ имамо план и за 2011. годину, а управо сада радимо на планирању и припреми техничке документације за радове 2012. години.

Захваљујући се на изузетној сарадњи и разумевању, односно напорима које ЈВП Србијаводе улаже и у овим кризним годинама, градоначелник Стевановић је подсетио и на заједнички пројекат регулације реке Угљешнице који није завршен због имовинских проблема. Без обзира на то, сваки захвет који град Крагујевац испостави наилази на разумевање и реализацију, па је тако већ за идућу годину договорен наставак радова на регулацији корита реке Лепенице и Угљешнице. Тај слив је посебно опасан и специфичан у одређеним временским периодима, па је неопходно да што пре буде регулисан, с обзиром на проблематичну кишну канализацију у улици Саве Ковачевића. У плану су такође и радови на регулацији Дивостнског и потока у Илићеву, као и Грошничке реке.

Извор[уреди]