Крагујевац: Програм обележавања Ђурђевдана празника града

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

1. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Ђурђевдан је у оквиру генералног концепта политике локалне самоуправе, поред Сретења и 21. октобра, један од три идентитетски значајна датума за град Крагујевац, којим желимо да окупљамо енергију најширег грађанства и да потврдимо своје осећање припадности граду, кроз његову историју и перспективу - рекао је на данашњој конференцији за медије Саша Миленић председник Скупштине града. Такође, наша је жеља да у домаће и међународно окружење пошаљемо поруку о Крагујевцу као граду интересантном за боравак, сарадњу и инвестирање, као граду који треба имати у виду.

Програм обележавања Ђурђевдана, чију окосницу чине традиционалне манифестације попут Јоакимфеста, Златне искре, Ђурђевданских концерата, уранка, карневала, Дрифт трка, Рефракт-а, регионалнг фестивала алтернативне културе и низ других манифестација, Градско веће усвојило је на седници одржаној 21. априла, а на основу предлога који је сачинио Одбор за обележавање Ђурђевдана у Години модерне Србије. Том приликом, Миленић је за сутра најавио и састанак са шефовима одборничких група, након чега ће бити заказана и Свечана седница Скупштине града за 6. мај у 11 сати.

Дан града је, према речима Миодрага Стојиловића координатора за послове у култури, датум који би у највећој мери требало да мотивише грађане, а нарочито младе да препознају припадност свом граду. 6. мај је радни али ненаставни дан у школама, а учешћем у карневалској поворци, најмлађи шаренилом и својим креативним идејама манифестују радост, коју преносе и на бројне госте из земље и иностранства. О отворености Крагујевца као града, поред бројних гостију, сведочи и изложба Идентитет која ће бити отоврена у галерији Народног музеја 6. маја у 13 сати. Реч је о заједничкој изложби ликовних уметника из Србије, Немачке, Словеније и Пољске, а под покровитељством града Инголштата.

Дан касније, 7. маја почиње традиционални Јоакимфест - фестивал најбољих позоришних представа по текстовима домаћих аутора, на коме ће, како је рекао Драган Јаковљевић, редитељ, Књажевско-српског театра директор у такмичарском делу насупити осам позоришта, уз богат пратећи програм по три позоришта из Војводине и Београда и два из централне Србије.

Само два дана касније, 9. маја у Крагујевцу ће бити отворен и 12. Међународни луткарски фестивал Златна искра као и 41. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије. До 15. маја, најмлађа публика биће у прилици да види 20 представа 15 позоришта из земље и иностранства Бугарске, Румуније, Словачке, Словеније, Хрватске и Кине, затим, града домаћина, Ниша, Новог Сада, Зрењанина, Суботице, Земуна, Београда и Лазаревца.

На четвртој по реду тродневној манифестацији Ђурђевдан је . . . која је по речима Владимира Пауновића из Дома омладине највећа музичка манифестација у региону централне Србије, 6. маја наступиће Лена Ковачевић представница европске школе џ

Извор[уреди]