Крагујевац: Први међународни конгрес руралног туризма

Извор: Викиновости

28. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Град Крагујевац данас и сутра домаћин је првог конгреса руралног туризма Србије, који уз подршку Министарства економије и регионалног развоја Републике Србије организује хуманитарна белгијска организација CARITAS и Привредна комора Београда.

Научни скуп чије је тема Мултисекторска партнерства као темељ креирања руралне туристичке дестинације, по први пут окупио је еминентне стручњаке ове области из Белгије, Румуније, Аустрије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Задовољство због домаћинства Првом конгресу руралног туризма у Србији, утолико је веће због отвореног партнерства Caritasa, Града Крагујевца, Привредне коморе Београда, Удружења Сеоски туризам Србије и Центра за одговорни и одрживи развоја туризма, рекао је заменик градоначелника Крагујевца, Небојша Здравковић отварајући Конгрес.

Председник Европске организације за стандардизацију квалитетата смештаја руралног туризма, Klaus Erlih нагласио је да је ово последњи вагон последњег воза када је у питању екологија и хватање прикључка у европски туристички покрет. На нивоу државе морамо да будемо веома брзи и организовани, како би Србија своје велике потенцијале које има, а то су културно наслеђе, екологија, гастрономија, традиција, очување старих градова и насеља, претворла у предност и по њима постала препознатљива у Европи као туристичка дестинација.

Говорећи о корацима које Министарство за економију и регионални развој предузима, државни секретар Зоран Петковић, навео је пројекат Уједињених нација, који се финасира средствима шведске владе у износу од 4 милиона долара, а у оквиру којег су одобрени потрошачки и кредити за инвестиционо улагање у сеоска домаћинства, планиране обуке српских домаћина за учење језика, рецепционарског пословања као и представљање руралног туризма на међународним сајмовима.

Иначе, дводневни конгрес у Крагујевцу део је пројекта “Подршка развоју одрживе пољопривреде и сеоског туризма у Централној Србији, који релаизују Caritas и град Крагујевац, а чији је циљ јачање секторске сарадње, институција у овој грани, а као круна пројекта крајем 2010. године очекује се оснивање Регионалне туристичке организације, најавио је Марко Максимовић, координатор белгијске хуманитарне организације.

Извор[уреди]