Крагујевац: Почео фестивал Златна искра

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

11. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Представом Зачаране играчке у извођењу овдашњег Позоришта за децу, у Крагујевцу је отворен 12. Међународни луткарски фестивал Златна искра. Интересовање за учешће на том фестивалу, као и увек до сада је било велико, али је селектор одабрао 14 представа - седам домаћих и исто толико иностраних. То је свакако најбољи доказ да је Златна искра постала незаобилазна манифестација на културној мапи Србије и света.

Тако ће се до петка 14. маја, најмлађој крагујевачкој публици и члановима жирија који чине: Звонко Фестини редитељ и претседник УНИМ -а за Хрватску, Емилијана Тотева сценограф и креаторка лутака из Софије и Живомир Јоковић редитељ из Београда, представити ансамбли из Бугарске, Румуније, Словачке, Словеније, Хрватске и Кине. Поред овдашње публике, ансамбл из Шангаја својом представом Девојчица са шибицама обрадоваће и малишане у Крушевцу и Краљеву.

Што се тиче луткарских позоришта из наше земље, своје знање и умеће представиће Позориште лутака из Ниша, Позориште младих - Нови Сад, затим, Луткарска сцена из Зрењанина, Дечје позориште Суботица, Пинокио из Земуна, Душко Радовић из Београда као и Пулс театар из Лазаревца који ће са представом Црно јагње наступити ван конкуренције.

Иначе, истовремено у Позоришту за децу одржавају се и 41. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије. За једну од десет награда надмеће се седам позоришта. Одлуку о најбољима донеће жири Међународног удружења позоришта лутака и анимација у саставу: Емилијана Тотева из Софије, Драгослав Тодоровић редитељ из Београда и Мирјана Петровић глумица и театролог из Београда.

Извор[уреди]