Крагујевац: Посланици посетили Архус центар

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. септембар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У оквиру пројекта Крагујевачка еколошка јесен, Служба за заштиту животне средине, одрживи развој и сарадњу са удружењима града Крагујевца и Непушачки едукативни центар, данас су у просторијама Архус центра представили Bells покрет и новоформирану, неформалну зелену посланичку групу у Народној Скупштини Републике Србије.

Идеју коју заступају посланици зелене посланичке групе у републичком парламенту, данас су представили су народни посланици Милан Вучковић и Дејан Николић. - Наша идеја је да у највишем законодавном телу, Народној скупштини, законе које се тичу области заштите животне средине доносимо у сарадњи са невладиним организацијама, са грађанима у најширем смислу речи, јер је ово област која погађа сваког становника планете. Да би се доносиле квалитетне одлуке у парламенту, потребно је укључити што више људи у то одлучивање, а ми желимо да будемо управо та спона између грађана и парламента - каже Вучковић, народни посланик из Крагујевца.

Оснивање зелене посланичке групе није једина иницијатива Bells покрета. Bells покрет иницирао је потписивање меморандума о разумевању између Министарства за заштиту животне средине и просторног планирања и организација цивилног друштва, крајем априла ове године, што представља снажну подршку за примену 16 новоусвојених закона из ове области, а на пола пута до реализације је и оснивање институције “зелене столице“ у Одбору за заштиту животне средине у парламенту.

Иначе идеја и мисија Bells покрета који подржава Влада Краљевине Холандије јесте ефикасно заступање тема које се тичу одрживог развоја и заштите животне средине као алата за бржу интеграцију у ЕУ, регионална сарадња и пружање информација, знања и вештина доносиоцима одлука као и свима осталима који су заинтересовани за креирање “зелених политика“.

Данашњој презентацији у “Архус центру“ присуствовао је и Срђан Матовић, члан Градског већа за заштиту животне средине и одрживи развој који је представници Bells покрета, Марији Радивојевић уручио меморандум о разумевању чиме је град Крагујевац приступио Националној коалицији зелених политика западног Балкана.

Извор[уреди]