Крагујевац: Полагање венаца палим словачким војницима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

23. јун 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) У организацији Владе Републике Србије, Министарства рада и социјалне политике и Министарства одбране, полагањем венаца крај споменика 44 стрељана словачка војника, данас је обележена 92. година откада су војници из Словачке животима платили побуну и непослушност аустроугарској монархији. Венце су положили: представници министарстава, амбасадор Словачке Игор Фурдик, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић са сарадницима и бројне делегације.

Догађај пред крај Првог светског рата оставио је дубок траг и заузима посебно место у историји Словачке. Место, које сваке године посећујемо са пријатељима из Крагујевца, посвећено је словачким војницима који су показали смелост, одлучност, људски протест против Првог светског рата, а нама је остало сећање и аманет да памтимо да нам се не дешавају исте грешке - рекао је данас, Амбасадор Словачке, Игор Фурдик.

Полагању венаца присуствовали су пуковник Михак Франтишек изасланик одбране, Катарина Стехликова, конзул Амбасаде, Павол Крутошик и Мартин Белик други и трећи секретар Амбасаде као и изасланици одбране страних земаља акредитовани у Београду из Аустрије, Јапана, Немачке и Чешке.

Споменик подигнут 1924. године симболизује братске односе српског и словачког народа, заједничку тежњу за слободом, националном и људском. Поштовање према величини жртве коју су побуњени словачки војници поднели, српски народ је показао подигавши им овај споменик пре него што је подигао спомен обележје својим херојима и жртвама Првог светског рата - рекао је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић.

Поштовање према велични жртве побуњених словачких војника најбоље илуструју речи урезане у овај споменик, јер ништа нису изгубиле од изворних емоција: Последњим погледом пуним наде, упућеним Небу Правде, нама браћи и далекој напаћеној Домовини својој, издахнули су и сахрањени овде, на овом светом месту, далеко од своје лепе Отаџбине али у средини - нашој, која уме достојно да цени њихове велике идеје и силну љубав према нама, за које животе дадоше.

Иначе, градоначелник Крагујевца са сарадницима организовао је данас и пријем за госте из министарстава и Словачке.

Извор[уреди]