Крагујевац: Писање засновано на чињеницама

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. јун 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Подсећајући да је на својим редовним конференцијама за новинаре у више наврата критиковао Закон о планирању и изградњи у делу имовине који је донео велике проблеме локалној самоуправи у преговорима са потенцијалним инвеститорима, члан Градског већа за инвестиције и развој Небојша Васиљевић рекао је данас да је тај проблем најзад уочен и на нивоу министарства и отуда најаве доношења Уредбе и измена самог закона, што потврдјује да смо били у праву када смо критиковали тај Закон.

С друге стране у појединим престоничким гласилима појавјују се информације које говоре да на нивоу Града није издата ни једна, како локацијска тако и грађевинска дозвола, а као извор тих информација наводе се неке приватне Агенције за промет некретнина и њихови власници што је застрашујуће. Фотографија градилишта компаније Нелт објављене у листу Полтика уз текст у коме се наводи да радови стоје и да се дозволе не издају су нетачне, а слика је стара неколико месеци, каже Васиљевић и додаје да су радови тада били на темељној плочи а да је инвеститор, у овом моменту, у фази изградње четврте етаже и паралелно ради комерцијализацију објекта. Такве дезинформације наносе штету и нама и инвеститору јер је брзина издавања дозвола улазни параметер за све инвеститоре који желе да улажу и граде баш у Крагујевцу и који свакако воде рачуна, поред исплативости, и о ажураности локалне самоуправе. Уколико лист Политика који је објавио тај текст у складу са Законом о информисању не објави деманти тужићемо тај лист и тражити надокнаду штете, рекао је Небојша Васиљевић. Он је подсетио и да свако коме је стало до релевантних података и чињеница исте може добити у сваком тренутку.

Васиљевић је изнео и податке Градске управе за просторно планирање, урбанизам и заштиту животне средине према којима је од 1.јануара закључно са 20.јуном ове године надлежна управа издала 156 локацијских дозвола, 64 грађевинске, 138 употребних и 14 пријава градње. Писања која нису заснована на овим подацима наносе штету граду Крагујевцу и инвеститорима који овде раде, тако да ћемо на све такве информације реаговати, додао је Васиљевић.

За све инвеститоре који граде у Крагујевцу или то тек планирају имамо податке у којој су фази и које проблеме имају, уколико их имају. Реализација ниједне веће инвестиције не завршава се у тренутку већ се планирају и трају неко време, у складу са роковима, рекао је Васиљевић. Он је подсетио и да се ради о приватним инвеститорима који раде на основу своје математике и економије. Град је код свих тих инвеститора, у великом делу, свој посао завршио али да би се једна инвестиција спровела мора да поступа сам инвеститор а не локална самоуправа иако ми дајемо, због развоја Града, комплетну помоћ коју неки користе из све снаге а други не, закључио је Васиљевић.

Извор[уреди]