Крагујевац: Отворен 7. Јоакимфест

Извор: Викиновости

9. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Представом Бановић Страхиња, редитеља Урбана Андраша у извођењу Народног позоришта из Суботице, синоћ је у Књажевско српском театру отпочео 7. Јоакимфест који ће трајати од 7. до 15. маја.

Према речима Драгана Јаковљевића, директора крагујевачког театра и селектора Фестивала, овогодишњим одабиром представа, иако условљени неизбежним финансијским ограничењем, направљен је пресек стања у позоришном животу Србије између два фестивала као и тренутног стања савремене српске драме. На сцени најстаријег српског позоришта током трајања Јоакимфеста изводиће се дела Борислава Михајловића Михиза, Светислава Басаре, Данила Киша, Бранислава Нушића, Ђорђа Милосављевића, Сање Домазет, Александра Поповића и Драгослава Михајловића, а наступиће позоришта из Суботице, Инђије, Вршца, Београда, Крагујевца и Ниша.

Све представе такмичарског програма ангажовано комуницирају са актуелним друштвеним збивањима и окупљају се око стожерне, заједничке теме преиспитивања митских образаца, моралних начела, националних али и мундијалистичких идеја у транзиционом и глобалистичком свету истакао је Јаковљевић. Овогодишњи Јоакимфест отворила је Милена Марковић, једна од најзначајнијих домаћих драмских писаца млађе генерације, а жири фестивала чинили су Драгана Бошковић, театролог из Београда, Анђелка Николић, редитељ из Београда и Мирко Демић, књижевник.

Извор[уреди]