Крагујевац: Обновљена Соколана у Колонији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

9. мај 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Соколана у коме је некад вежбало Соколско друштво, подигнута је као и читаво насеље Стара радничка колонија, 1928. године. Соколско друштво је било витешка организација за телесно васпитање, која је основана 27. марта 1894. године под називом Душан Силни. Међутим, друштво је убрзо престало са радом, а 1905. године оснива се Крагујевачко друштво за гимнастику. Крагујевачки соколи су вежбали у Соколани, а ту су одржаване и свечане академије и игранке. Ова грађевина је својеврсни симбол старог Крагујевца и Радничке колоније.

Данас је свечано отворена обновљена зграда Соколане. Изведени су радови на ентеријеру, замена паркета, столарије, замена електроинсталација, кречење партера и спрата као делимична реконструкција екстеријера и трема. Реконструкцију објекта у вредности укупног пројектованог буџета 87 хиљада евра од чега је за израду техничке документације за реконструкцију и санацију читавог објекта утрошено око 3 хиљаде евра заједничким средствима је остварено од донације Јужноморавске регије и средствима из буџета града Крагујевца. Објекат је евидентиран као културно добро и под заштитом је Завода за заштиту споменика. Поред реконструкције објекта сали је обезбеђена и гимнастичка опрема. Данас су се испред реконструисане зграде Соколане окупили сви они који су помогли у обнављању гимнастичке сале.

Данас је велики дан за све соколе Крагујевца али и за Соколски покрет у Србији, јер после 69 година Соколског друштва, Крагујевац поново има свој стални простор за вежбање. Окупљени данас овде следимо идеју оснивача друштва Сокола, Чеха Мирослава Тирша. Соколство је дисциплина упоредног јачања тела и духа али и сарадње свих словенских народа ка истом циљу. Данас смо поново заједно, а овај обновљени спортски објекат ће постати симбол српско-чешког братства - рекао је на данашњем отварању сале Јевђа Јевђевић, Старешина Савеза српских Сокола.

Јужноморавска регија и град Крагујевац су заједничким средствима реконструисали овај спортски објекат - рекао је Зденек Павлик, члан Већа Јужноморавске регије и додао да средства уложена у младе немају цену јер тако улажемо у сопствену будућност.

Отварању је присуствовао и ЊКВ престолонаследник принц Александар Карађорђевић, чији је отац био старешина Сокола Краљевине Југославије а он је данас покровитељ Савеза српских Сокола. Соколско друштво негује физичко и морално васпитање, пре свега, омладине. Соколски покрет негује највише идеале братства, солидарности, физичке и моралне снаге, али повезује и словенске земље. Надам се да ће отварањем ове сале млади Крагујевца и Шумадије наставити да се развијају у још боље и јаче људе у традиционалном духу Сокола - рекао је ЊКВ принц Александар.

Ово је велики дан, нарочито за нас који смо некада имали привилегију да вежбамо у овој сали. Жао ми је што многи Колонци нису више са нама да могу да виде како сада изгледа Соколана. Жеља нам је да у крају, који развијајући се мења свој лик, сачувамо овај кутак који одише духом старог Крагујевца и Старе Радничке колоније - рекао је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић.

Након поздрава градоначелника и гостију у обновљеној гимнастичкој сали одржан је први јавни час Соколског друштва у коме су учествовали соколи Школе за децу оштећеног слуха и основних школа Станислав Сремчевић и Ђура Јакшић.

Извор[уреди]